In Het Meulenhuus in Doesburg vindt donderdag 22 september de lezing ‘Merklappen en Levenslappen’ plaats. De lezing wordt gegeven door Afke Wullink uit Heerde. Wullink is al meer dan dertig jaar actief in het maken van de borduurwerken.


Naast lezingen en lesgeven, probeert Wullink in haar woonplaats Heerde het borduren onder jong en oud populairder te maken middels het houden van een kruissteekcafe in Heerde.


Wullink begon haar merklappencarrière met eenvoudige borduursels. Door haar lange ervaring met merklappen maken, heeft ze ook heel wat oude lappen in haar handen gehad waar ze veel over kan vertellen.


Ze zal tijdens de lezing in Doesburg zowel spreken over de historische lap als over de huidige praktijk van merklappen maken: de levenslappen. Ook zal ze aandacht besteden aan het rode schoollapje dat vanaf 1880 tot omstreeks 1955 in het onderwijsprogramma van meisjes hoorde. Van deze lapjes is een mooie serie op onze nieuwe tentoonstelling te zien, allemaal gemaakt op handwerkschooltjes in onze regio.


Een voorbeeld van een zeer persoonlijke lap van haar hand gaat over de MKZ-crisis, die ze aan den lijve ondervonden heeft. Het is een van de lappen die op de tentoonstelling ‘Merklappen vroeger en nu’ vanaf 10 september in Streekmuseum De Roode Tooren te zien zijn.


De lezing ‘Merklappen en Levenslappen’ op donderdag 22 september begint om 20.00 uur. De zaal in Het Meulenhuus in de Bergstraat 48 is vanaf 19.30 uur open. Leden van de Historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh en Streekmuseum De Roode Tooren hebben gratis entree. Niet-leden betalen 5 euro per persoon.