In Het Meulenhuus vindt donderdag 25 oktober vanaf 20.00 uur een bijzondere lezing plaats over de rol van De Kozakken in onze regio in de jaren 1813 en 1814. Spreker is Wilfried Uitterhoeve, auteur van drie boeken over de Bataafs-Franse tijd. Voor leden is de toegang gratis, introducees betalen 5 euro.

De Kozakken kwamen in 1813 om ons land te bevrijden van de Fransen, maar hun reputatie als barbaarse woestelingen was hen al vooruit gegaloppeerd. Dat maakte dat ze niet bepaald met open armen werden ontvangen.

Bevrijding
Ze hebben ook een rol gespeeld bij de bevrijding van Doesburg, zo blijkt uit goede documentatie. Ze waren nauwelijks een half jaar in ons land en niet eens met zovelen, maar ze maakten zoveel indruk dat ze nog steeds figureren in talrijke volksverhalen.

Rusland
Het Kozakken-volk, voor het merendeel wonend in het zuiden van Rusland, leverde veel manschappen aan het leger van de tsaar.

Ze hadden hun eigen manieren en uiterlijk, hetgeen grote indruk maakte op de bevolking van de landen waar zij doorheen trokken.

Pruisische troepen
Wilfred Uitterhoeve geeft donderdag 25 oktober in Het Meulenhuus een beschrijving van hun uiterlijk, hun manieren en hun militaire optreden – ook in Doesburg – in relatie tot de geregelde Russische en Pruisische troepen.

De lezing vangt aan om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Voor leden is de entree vrij, introducees betalen 5 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.