Lezing over spiritueel Achterhoeks klooster in Gasthuiskerk

Op woensdag 15 november om 20.00 uur geeft Hans de Graaf een lezing voor ‘t Nut. De Graaf vertelt over het verdwenen laatmiddeleeuwse klooster Nazareth bij Bredevoort dat hoorde bij de Moderne Devotie.

Deze spirituele beweging kwam op aan het eind van de veertiende eeuw, geïnspireerd door Geert Grote uit Deventer. Grote wilde terug naar de waarden van de vroege Christenen: een oprecht vroom handelen en een leven in eenvoud.

Het Oost-Achterhoekse klooster lag in de eenzaamheid van de wildernis aan de rand van de grote Schaersheide op een hoogte die grensde aan een nat veengebied. De grond was in 1429 beschikbaar gesteld door edelman Derck van Lintelo.

De spirituele invloed van het middelgrote klooster in de Heerlijkheid Bredevoort was groot. Enkele akten en ook de “Necrologie, kroniek en cartularium van het Fraterhuis St. Gregorius te Doesburg (1432- 1559”) tonen enige relaties tussen Nazareth en het Fraterhuis.

Hans de Graaf deed uitgebreid onderzoek naar het “klooster Schaer”: zijn uiterlijk, het klooster als bedrijf, en wat de bewoners ervan bezielde. Dat resulteerde in het boek “Windesheimers op de heide: het verdwenen Klooster Nazareth bij Bredevoort en zijn geestelijke en materiele omgeving”.

Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de kassa en kosten 3 euro per stuk.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑