Documentairefilm over Spinoza in Gasthuiskerk Doesburg

Op zondag 12 november om 14.30 uur vertoont Gasthuiskerk Doesburg samen met de Remonstrantse Broederschap de documentairefilm ‘Spinoza, een vrije denker.’ De regie van deze documentaire film over de Nederlandse filosoof is van Robin Lutz, afgelopen jaar nog bekroond op het filmfestival van Cannes. Na afloop van de voorstelling is er ruimte voor discussie.

De film gebruikt documentaire, 3D-animatie en speelfilmelementen, en laat zien wat het denken van Spinoza betekent in de huidige maatschappij. Spinoza wijst de weg naar een samenleving waarin vrede, vrijheid en recht centraal staan.

Met zijn ideeën behoort hij tot de kleine groep filosofen die gezichtsbepalend is voor de geschiedenis van het westerse denken. Spinoza wordt wel beschouwd als de geestelijke vader van de Verlichting.

Hij was een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen om te geloven, denken of zeggen wat zij of hij wil. Ook pleitte hij voor een onafhankelijke rechterlijke macht, bijna een eeuw eerder dan Montesquieu!

Spinoza werd in 1632 in Amsterdam geboren als Baruch d’Espinoza, en was de zoon van uit Portugal gevluchte Joodse ouders. Op 27 juli 1656 werd Spinoza verstoten uit de Portugees-Joodse gemeenschap.

In de film leest de liberale rabbijn Awraham Soetendorp een deel voor van de banvloek die over Spinoza werd uitgesproken. Deze op schrift gestelde banvloek is bewaard gebleven en verwijt Spinoza dat hij zich schuldig maakte aan ‘vreselijke ketterijen’ en ‘monsterlijke daden.’

De film begint om 14.30 uur en een toegangskaart kost 5 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑