Martin en Renske Idema vertellen over hun bezoek aan Tibet. Ze maakten een reis door het Aziatische land en vertellen hierover op 18 januari om 20.00 uur in Het Meulenhuus.

Martin en Renske Idema maken verre en avontuurlijke reizen, zoals naar Ethiopië, Oeganda en Rwanda, Andes- en Amazonegebied en de Galapagoseilanden, West-Papua (voormalig Nieuw-Guinea), Mali, Kamtsjatka (Oost-Siberië), Madagaskar, Laos, Botswana, Namibië, Antarctica, Spitsbergen en Tibet. Doorgaans reizen zij met z’n tweeën, ook om voldoende gelegenheid te hebben om te fotograferen (Renske) en te filmen (Martin).

Van meerdere van hun reizen verzorgt Martin presentaties die hij, geograaf en gevorderd film-amateur, illustreert met prachtige films van het betreffende gebied. Nu neemt hij u mee naar Tibet.

Tibet
Doorgaans denkt men bij Tibet aan het gebied dat tegenwoordig onder die naam op de kaart staat. Maar etnisch Tibet is bijna twee keer zo groot, alleen heeft China al in de 18e eeuw het gebied Amdo en een groot deel van het gebied Kham ingelijfd.

Zij bezochten eerst het ruige en bergachtige Kham, ten oosten van het huidige Tibet. Ze hebben er nauwelijks buitenlanders gezien. Er wonen merendeels Tibetanen, maar de activiteiten van de Chinese overheersers zijn er zo ingrijpend dat de Tibetaanse cultuur sterk aan betekenis heeft ingeboet. De ‘verchinesing’ gaat ongegeneerd door.

Tibetaans Boeddhistische cultuur
De Chinezen beseffen inmiddels dat het oog ook wat wil, en dat je met hun sterk groeiende groep rijken een commercieel mooie formule hebt als je deze mensen op gecontroleerde wijze enkele prachtige landschappen van Kham laat zien en wat indrukken geeft van het leven van de Tibetanen. Maar dat is op veel plaatsen niet meer authentiek. Martin en Renske hebben hun best gedaan om nog wel een aantal authentieke plekken van de Tibetaans Boeddhistische cultuur en van het leven op het platteland in Kham op te zoeken. Dat levert mooie filmbeelden op.

Het tweede deel van de reis was men in het huidige Tibet, de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) binnen China. Hier hebben de Chinezen verschrikkelijk huisgehouden vanaf het moment van de bezetting in 1950/1951. Maar het is toch nog een stuk ‘Tibetaanser’ dan Kham, al wordt er veel aan gedaan om dat ook hier te veranderen.

Indrukwekkende landschappen
Hier reis je eveneens met een dubbel gevoel. Enerzijds geniet je van de intens beleefde Tibetaans Boeddhistische cultuur in prachtige kloosters, paleizen, steden en dorpen en op het platteland, en natuurlijk ook van de indrukwekkende landschappen.

Aan de andere kant is duidelijk dat veel van die cultuur inmiddels door de overheersers is vernietigd en naar hun hand gezet, dat het landschap op veel plaatsen fysiek en visueel ernstig is aangetast en dat bewoners en bezoekers goed in de gaten worden gehouden. Hoewel de film ook hier aandacht aan schenkt, staat het oogstrelende voorop.

Als inleiding op de film krijgt u in informatie over het bijzondere Tibetaanse landschap, over de geschiedenis en over de belangrijke rol van de religie daarbij. Ook wordt stilgestaan bij het dagelijks leven van de Tibetanen dat zo sterk bepaald wordt door de grote hoogte waarop men leeft en door de religie die men aanhangt en intens beleeft.

De lezing bijwonen kan voor 5 euro. Leden mogen gratis naar binnen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com en Etos Doesburg.