Op dinsdag 1 november geeft Ds Marga Vos om 20.00 uur in de Gasthuiskerk een lezing over de manier waarop het geloof doorwerkt in de poëzie van Tomas Tranströmer, in een tijd waarin de positie van kerk en geloof in Zweden en heel Europa radicaal veranderde.

Remonstrants predikante Ds Marga Vos heeft zich tijdens haar studieverlof afgelopen zomer verdiept in de gedichten van Tomas Tranströmer (1931- 2015), de Zweedse dichter, die in 2011 de Nobelprijs voor de literatuur ontving.

Tranströmer komt uit zijn gedichten naar voren als een nauwkeurig waarnemer, een groot liefhebber van de natuur en een gelovig mens.

Volgens velen is Tranströmer de belangrijkste hedendaagse Zweedse dichter. Zijn werk is in meer dan vijftig talen vertaald en in onder meer de Verenigde Staten is hij een populair auteur.

Het Nederlandse taalgebied leerde zijn werk kennen dankzij de vertalingen van J. Bernlef. Tranströmer begon op dertienjarige te schrijven en publiceerde zijn eerste bundel 17 dikter in 1954. Hij studeerde in 1956 als psycholoog af aan de universiteit van Stockholm en was actief als dichter en psycholoog. Hij werkte in jeugdgevangenissen totdat hij in 1990 na een beroerte problemen kreeg met zijn spraak en de motoriek van één van zijn handen.

Naast zijn dichtbundels schreef hij ook teksten voor koren die op muziek werden gezet door componisten als Benjamin Staern, Jan Garbarek, en Catharina Palmér.

De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Gasthuiskerk. Kaartverkoop uitsluitend aan de zaal en een toegangskaart kost 5 euro per persoon. De kerk is vanaf 19.00 uur open voor publiek.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.