In Het Meulenhuus in Doesburg vindt op donderdag 13 september om 20.00 uur een bijzondere lezing plaats. Het gaat over operatie Market Garden en de situatie in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bekende kenner Ad van Liempt verzorgt de lezing.

Market Garden, dat in de tweede helft van september 1944 werd ingezet en dat tot doel had Duitsland op de knieën te dwingen, was de meest omvangrijke militaire operatie die ooit in Nederland plaats had.

Over dat thema houdt de bekende journalist en auteur Ad van Liempt een lezing op 13 september. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog en er een groot aantal televisieprogramma’s over gemaakt.

Aan de orde komt de context van de Slag om Arnhem: de situatie in bezet Nederland, Dolle Dinsdag, de gebeurtenissen in de kampen van Vught en Westerbork, de eerste bevrijde stad van Nederland en uiteindelijk de verrassingsaanval op de Duitse posities in Zuid- en Oost-Nederland, die de ommekeer in de oorlog tot stand had moeten brengen.

Van Liempt behandelt de verschillende aspecten van Market Garden en zal ook ingaan op de consequenties die de gebeurtenissen hadden op de burgers in de regio. Hij zal ook proberen aan te geven wat de gevolgen waren van de noodlottige nederlaag van de geallieerden in de Slag om Arnhem.

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA.

In 2000 was hij medeoprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO.

Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In 2014 trad Ad van Liempt op als gastconservator voor de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’, in de Kunsthal in Rotterdam.

Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld- en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk, hij kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

In verband met de verwachte grote belangstelling en de beschikbare ruimte, is het vooraf mogelijk entreekaarten te bestellen bij streekmuseum De Roode Tooren. De entree voor leden van Stad en Ambt Doesborgh is gratis. Niet-leden betalen 5 euro per entreekaart. De zaal van Het Meulenhuus in de Bergstraat 48 gaat om 19.30 uur open.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.