Ook Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg heeft in het kader van ‘Gelegerd in Gelderland’, een groots opgezette manifestatie over de militaire geschiedenis van de provincie Gelderland, een aantal initiatieven ontwikkeld. Zo is er een uitgebreide lezingencyclus met dit thema, vinden er maandelijkse speciale vestingwandelingen plaats in de Hoge Linie in Doesburg en komt tijdens Doesburg Binnenste Buiten de Bandritzer 561 naar de Hanzestad, een multimediale presentatie in futuristische entourage.Een bijzonder belangrijk onderdeel in het programma vormt de expositie in ons museum: “Doesburg, van palissadewal tot garnizoensstad”. In diverse thema’s wordt een beeld gegeven van de militaire geschiedenis van Doesburg.


De eerste stedelijke ontwikkeling in de 11e en 12e eeuw, het stadsrecht, de verschillende regionale oorlogen in de 14e en 15e eeuw en de landweren rond de stad. Natuurlijk ook de 80-jarige oorlog, het Rampjaar 1672 en de periode 1795-1813.


De unieke historische verdedigingswerken van Menno van Coehoorn en uiteraard Doesburg als garnizoensstad met onder andere de Mauritskazerne. Eerste en Tweede Wereldoorlog en de tijd van de Koude Oorlog ontbreken niet. De expositie wordt afgerond met de komst van de Molukse KNIL-militairen naar Doesburg in 1962.


De tentoonstelling vindt plaats van 9 juni tot en met 4 november in Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur en 13.30-16.30 uur; zaterdag en zondag van 13.30-16.30 uur. De toegang is voor iedereen gratis.


De officiële opening wordt verricht door luitenant-generaal Mart de Kruif, opperbevelhebber der Landstrijdkrachten en inwoners van Doesburg. De Kruif verzorgt op 8 juni om 15.00 uur de opening in de Burgerzaal van het Stadhuis in Doesburg.


Foto: Han Snijders