De komende weken draait de Millennium-trilogie, gebaseerd op de boekenserie van de Zweedse schrijven Stieg Larsson, in het filmhuis in Doesburg. Het gaat om drie films, te zien op meerdere data in juni.


Op 4 juni draait in het Meulenhuus het eerste deel; ‘Mannen die Vrouwen Haten’. Deze film begint om 20.00 uur. Op 9 en op 13 juni is ‘De Vrouw die met Vuur Speelde’ te zien en ‘Gerechtigheid’ is op 16 en 20 juni te zien. De films beginnen allemaal om 20.00 uur.


Hieronder extra informatie over de films, afkomstig van de website van het filmhuis.


Millennium 1: Mannen die vrouwen haten

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages en een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.


Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Maar het houdt Henrik iedere dag bezig en hij roept de hulp van Mikael in. Aanvankelijk lijkt het onderzoek op niets uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert…
Mannen die vrouwen haten is het eerste boek van de succesvolle Millennium-trilogie en het debuut van de inmiddels overleden Zweedse auteur Stieg Larsson.


Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde

De held van het verhaal, Mikael Blomkvist, behoeft geen introductie meer. De bedachtzame journalist staat op het punt om in zijn blad Millennium een opzienbarende onthulling te publiceren over vrouwenhandel. Maar aan de vooravond van de publicatie worden er drie moorden gepleegd. Eén van de slachtoffers is de schrijver van het stuk. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken van Blomkvists vriendin Lisbeth Salander aangetroffen. Voor De vrouw die met vuur speelde werd de Zweedse regisseur Daniel Alfredson aangetrokken die ook tekende voor het slot (Gerechtigheid). Alfredson (Stockholm, 1959) heeft in eigen land nauwelijks naam gemaakt, maar is dankzij de te vroeg gestorven Larsson nu een beroemdheid.


Millennium 3: Gerechtigheid

Na een aanslag op haar leven wordt Lisbeth Salander in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ze wordt gezocht voor moord en is door de media neergezet als een psychopaat en satanist. Alleen Blomkvist weet beter. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar Salander vertrouwt niemand, ook Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent.