Motie VVD-PvdA over Action geparkeerd tot september

De VVD en PvdA hebben donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om een filiaal van Action te kunnen laten vestigen in de exercitieloods aan de Barend Ubbinkweg. In de motie werd gewezen naar een recente uitspraak van het Europese Hof. Tot stemming kwam het niet omdat de motie is geparkeerd tot de volgende vergadering in september.


Volgens de gezamenlijke motie van VVD en PvdA handelt het college van B&W is strijd met een uitspraak van het Europese Hof van 24 maart 2011. ‘Uit deze uitspraak blijkt dat er weliswaar mogelijkheden zijn om de vrije vestiging te beperken door dwingende redenen van algemeen belang. Maar er is geen dwingende reden van algemeen belang te noemen die het vestigen van een dergelijke winkel op deze locatie uitsluit’, aldus Ellen Mulder-Metselaar van de VVD.


Om het college de mogelijkheid te geven deze juridische uitspraak te bestuderen en om het college ruimte te geven om gesprekken met Action niet te verstoren, werd besloten om de motie aan te houden tot de volgende vergadering in september.


Volgens wethouder Marleen Huizingh (D66) betreft de juridische uitspraak van het Europese Hof een situatie in Spanje. ‘We moeten niet te snel de Spaanse situatie vertalen naar Nederland. We hebben geen afgewogen juridisch oordeel over deze uitspraak, maar het kernwinkelgebied blijft het zoekgebied voor een Action in Doesburg. Blind staren op de exercitieloods is niet verstandig’.


Een andere motie van De Stadspartij om Action tijdelijk een ontheffing te verlenen totdat er een geschikte ruimte is gevonden in het kernwinkelgebied haalde het niet.

14 reacties

 1. Aernoudt Bottemanne

  Met alle argumenten die op tafel kwamen tijdens het debat, is het aanhouden van de motie tot September zeer waarschijnlijk de verstandigste keuze van de PvdA en de VVD.

  Duidelijk kwam naar voren dat echt alle partijen voorstander van de komst van de Action zijn, enkel dat het college nog tijd nodig heeft om tot goede afspraken te komen met Action. (en dat er ‘wat’ verschillende politieke doelen achter de verschillende standpunten zitten 😉 )

  Als neutrale toeschouwer in deze, moet ik mijn complimenten aan de wethouder geven: voor iemand die pas sinds enkele weken op de stoel zit, dusdanig goed uit de verf komen, is naar mijn maatstaven echt erg knap. Petje af voor Marleen!

  Ik spreek de hoop uit dat het Marleen (samen met het college) lukt in de komende periode met Action tot een overeenkomst te komen over de vestiging.

 2. Niels van Gullick

  Inderdaad. Sterk optreden van de kersverse wethouder Huizingh. Ook Bouwman en burgemeester Luesink maakten trouwens een behoorlijk sterke indruk. Over het optreden van wethouder Jansen gisteravond ben ik minder gecharmeerd.

 3. jeroen

  Wat een opgewonden standje die vvd-ster
  Leren luisteren kan ze niet en bij tegenspraak gaat ze gekkebekken trekken .

 4. leo

  Die z.g. VVD ster is nauwelijks verstaanbaar,denkt dat ze altijd gelijk heeft en walst over iedereen heen.
  Als dit de stijl van VVD Doesburg blijft haak ik af.

 5. frans

  Parkeren van een motie is weer duidelijk een politiek signaal, van geen besluiten durven te nemen en vooruitschuiven.

 6. leo

  Het aanhouden van de motie is echt een teken van verregaande zwakte van de VVD en de PvdA.
  Wat te denken van dat domme verhaal over een uitspraak van het Europese hof. Dat blijkt over een winkel in Spanje te gaan en de VVD vertaald dat een op een naar de situatie in Doesburg. Je moet het toch maar willen verzinnen!
  Wat doet de PvdA en de VVD als de action kopers nu eens niet naar de binnenstad gaan. Wie profiteert er dan in doesburg en kunnen de winkeliers bij omzet verminderingdan een claim indienen bij de VVD en PvdA of geven ze dan niet thuis.
  Welke garanties geven die 2 partijen eigenlijk dat ze gelijk hebben of is het dan de schuld van de winkeliers en de politiek wast dan de handen in onschuld?
  Daar hoor je ze niet over.

 7. Yvonne PvdA

  Beste Leo,

  de PvdA kan natuurlijk geen garanties geven dat kan het college ook niet! Wel denken wij dat een grote Action in Doesburg de beste insteek is anders lopen we wellicht de Action mis.En dan zijn er alleen verliezers.Dat is onze grote zorg. Die rechtzaak is echt geen onzin!We hebben ons wel degelijk te houden aan Europeese rechtspraak!Dus vrije vestiging! Ondernemen is risico’s durven nemen zo is het ook met politieke keuze’s.Wij durven voor de mensen in Doesburg met kleine beurs dit risico te nemen (dat shoppers bij de Action misschien niet de binnenstad aandoen)gezien dit risico wel heel erg klein is. Het zal gaan om duizenden klanten per jaar! Indien een klein gedeelte de binnenstad aandoet is dat al winst.De gok van het college om uitstel te vragen zodat de Action zich wellicht in de binnenstad vestigd is vele malen groter!

 8. leo

  Mevrouw,
  Als ik u goed begrijp houdt de gemeente zich dus niet aan europese rechtspraak.
  Staat u dat klakkeloos toe of neemt u meteen als raadslid uw verantwoording en initiatieven want u bent per slot van rekening de “gemeente”of onze vertegenwoordiger.
  Wat bedoeld u met vrije vestiging? Kan iedere ondernemer zich vestigen waar hij wil met een verwijzing naar de europese rechtspraak en zo ja wat heeft een binnenstadplan dan nog voor waarde.
  Of u bent nutteloos bezig of u neemt meteen krachtige maatregelen om uw gemeente te corrigeren en daar ligt vind ik ook zeker uw verantwoordelijkheid en toon die dan.

 9. gijsberts

  Het is een aanfluiting om de motie in te trekken en uit te stellen tot september want uitstel betekend afstel
  het college heeft van januari tot een week geleden nog geen gesprek gehad met action denken jullie werkelijk dat zij zich nu wel druk maken om action naar doesburg te halen
  en het argument dat het gebouw een mooie uitstaling heeft en action hierbij niet past is een drog reden,het is het tweede mooie gebouw dat leeg staat
  ook de sp denkt niet aan haar kiezers die juist op action zitten te wachten

  ACTI(on)

 10. r de maar

  Veel geschreeuw en weinig wol van de vvd
  waarschijnlijk hoort dit bij het spaanse verhaal wat ook geen hout heeft gesneden
  action moet naar doesburg komen vvd maak een afspraak met de sp
  samen komen jullie er wel uit

 11. leo

  Ben benieuwd of ik nog antwoord krijg van de PvdA of de VVD op mijn reactie van 13 juli.
  Hoe krachtdadig zijn die partijen of blijft het alleen bij woorden.

 12. leo

  Ik hoop dat ik een duidelijk antwoord zal krijgen van de PvdA of de VVD.
  Ik verwacht in ieder geval krachtdadig optreden van ze.
  Zie uit naar jullie reactie!

 13. leo

  Ben benieuwd of ik nog een antwoord krijg op mijn vragen van 13 juli.
  In september gaat dit onderwerp weer spelen en ik verwacht van de PvdA en de VVD dat zij krachtig zullen optreden tegen de gemeente Doesburg omdat volgens deze 2 partijen de gemeente zwaar in overtreding is i.v.m. een uitspraak van het europese hof.Ook vraag ik mij af wat een bestemmingsplan nog waard is nu vrije vestiging moet worden toegelaten.

 14. Remco

  Ik ben benieuwd waar ze mee gaan komen, maar zoals ook in een ander bericht aangegeven bestaat er ook de mogelijkheid dat Action naar Dieren komt in plaats van Doesburg.
  Wat geeft dat voor effect? Juist, ik ga naar Dieren en als ik er dan toch ben ga ik meteen de rest van de boodschappen daar doen (gratis parkeren is toch wel prettig). En er zijn ook genoeg andere winkels dus je gaat ook meteen winkelen.
  Dus het resultaat is dat ik als inwoner van Doesburg nauwelijks nog geld uit ga geven bij de Doesburgse ondernemers.

  Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Maar als dat de wens van het gemeentebestuur en misschien van sommige Doesburgse ondernemers is dan is het prima. Het maakt mij niet uit waar ik m’n geld uitgeef… De brandstofkosten voor het naar Dieren heen en weer rijden heb ik er zo weer uit als je naar de parkeertarieven hier in Doesburg kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑