De Stichting Doesburgse Muziekcultuur (StiDoMu) en de Stichting Doesburgs Carillon houden dit jaar weer, in samenwerking met de plaatselijke VVV, tijdens de Culturele Zondag op 2 augustus een Muzikale Stadswandeling in Doesburg. Het doel is bezoekers en inwoners van de Hanzestad te laten genieten van wat haar rijke verleden ons heeft nagelaten, in het bijzonder het prachtig klinkende, onlangs voltooide carillon en de drie bijzondere orgels in de Grote of Martinikerk.

 

Het programma begint in de hal van het historische raadhuis in de Roggestraat. Na een korte inleiding over de geschiedenis van het carillon bespeelt de stadsbeiaardier van Doesburg, Frans Haagen, het carillon. Hij laat beroemde operamelodieën klinken.

 

Aansluitend neemt een VVV-stadsgids de deelnemers mee op ontdekkingstocht door de oude binnenstad. De wandeling voert door Doesburgse straten waarvan de loop sinds hun aanleg in de middeleeuwen niet is veranderd en langs historische gebouwen en bijzondere plekken. De wandeling eindigt in de Grote of Martinikerk die behalve het carillon een drietal bijzondere orgels herbergt.

 

Na een kopje koffie of thee wordt door de organist van de Martinikerk, Wilbert Berendsen, een toelichting gegeven op de aanwezige orgels. Er wordt verteld van de wonderbaarlijke reis die het Freytagorgel heeft afgelegd, voordat het in de Martinikerk zijn plaats vond en hoe het monumentale Walckerorgel zijn plek in de kerk heeft gekregen. Daarna laat hij de orgels klinken tijdens een half uur durend concertje.

 

Na afloop kunnen de bezoekers het grote Walckerorgel van dichtbij bekijken waarbij de werking van het instrument wordt gedemonstreerd, of men kan de toren op en de carillonklokken van dichtbij bekijken.

 

Programma:

13.30 ontvangst in stadhuis en  toelichting op de beiaard gevolgd door beiaardconcert van ca 30 minuten

14.30 begeleide stadswandeling, ca vijftig minuten

15.20 ontvangst in Martinkerk met koffie/thee en toelichting op de orgels in de Martinikerk, gevolgd door orgelconcert van ca 30 minuten

aansluitend bezoek Walckerorgel of torenbeklimming, naar keuze

deelname  12,50 euro per persoon inclusief koffie/thee

 

reservering via VVV Doesburg, Kerkstraat 6, T (0313) 47 90 88,  E info@vvvdoesburg.nl

toegangskaarten afhalen bij VVV tijdens de openingsuren ma – za van 10.00 – 17.00 uur

  en een half uur voor aanvang in het stadhuis ingang Roggestraat.

Schermafbeelding 2015-07-23 om 19.14.40