Natuurwerkdag op de Hoge Linie in Doesburg

Om de Hoge Linie, die in de toekomst een belangrijk element gaat spelen voor het toerisme en de lokale economie, goed te verzorgen worden Doesburgers uitgenodigd om op 4 november mee te werken met knot- en snoeiwerkzaamheden.

Op zaterdag 4 november is het Nationale Natuurwerkdag. Op de Hoge Linie bij Doesburg zijn Doesburgers tussen 10.00 uur en 15:00 uur van harte welkom om aan de slag te gaan in dit bijzondere natuurgebied dat normaal voor publiek niet toegankelijk is. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer gaan aan de slag met knot- en snoeiwerkzaamheden en zullen u in dit werk begeleiden.

Als u stevige werkschoenen of laarzen aantrekt, zorgt Staatsbosbeheer voor gereedschap en handschoenen. Vanaf tien uur staat de koffie klaar. Verzamelpunt is het toegangshek aan het parkeerterrein Panovenweg bij het scoutinggebouw en de bijentuin. Er wordt gewerkt tot 15 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Natuurgebied De Hoge Linie wordt beheerd door Staatsbosbeheer, daarbij ondersteund door een werkgroep met vrijwilligers. Het terrein kent een grote variatie in plantensoorten en biedt broedgelegenheid voor vele soorten vogels. Tevens is het een leefgebied voor ree, bever, boommarter en otter.

De Hoge linie en Lage linie hebben ook een bijzondere historische waarde; deze militaire vestingwerken dateren uit de 18e eeuw en zijn ontworpen door de beroemde vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. De Linie is daarmee uniek als een van de weinige plaatsen in Nederland waar een dergelijke verdedigingslinie nog gaaf aanwezig is.

Op een deel van het terrein is de beplanting ingericht zoals die was toen de vesting nog in gebruik was: meidoornhagen en knotwilgen. Het onderhoud hiervan is handwerk. Daarom wordt er door de vrijwilligers gesnoeid en gemaaid. In de winter worden ook de wilgen geknot.

Op de natuurwerkdag pakken wij een gedeelte aan dat tot nu toe overwoekerd is en weer “vrijgelegd” moet worden. Een uniek stuk cultuur en natuur van Doesburg komt weer tot leven met de enthousiaste inzet van vrijwilligers uit de regio. Doe mee en kom ook!

Aanmelden kan via de website www.natuurwerkdag.nl/locatie/doesburg-hoge-linie . Daar is ook meer informatie te vinden over de dag en de locatie.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑