New Yorkse componisten in Martinikerk in Doesburg

Het Ribattuta Ensemble voert op zondag 23 februari in de Grote of Martinikerk in Doesburg werken uit van belangrijke componisten in de 20e en 21e eeuw die in New York werden geboren, daar studeerden of leefden. Het ensemble wordt versterkt door Henk van Twillert saxofoonensemble.

 

Begin 20e eeuw waren Amerikaanse kunstenaars nog georiënteerd op Europa, met name op Parijs. Copland schreef zijn Quatre Motets als leerling van de invloedrijke compositiedocente Nadia Boulanger. Copland werd één van de eerste componisten met een authentiek Amerikaans geluid.

 

Niet gekaderd door een eigen muziektraditie, ontwikkelden veel Amerikaanse componisten zich vrij van conventies, vrij van iedere regel: Charles Ives en Edgar Varèse bijvoorbeeld, en later Steve Reich en Philip Glass.

 

Componisten als Copland en Bernstein voelden zich vrij om genres stylistisch te mengen: klassiek, modernistisch, jazz, blues, latin, pop en folk. De kloof tussen de kunstmuziek van de Europese traditie en de lichte muziek is in Amerika veel meer overbrugd dan in Europa. Een later voorbeeld hiervan is Eric Whitacre.

 

Aan de kant van de lichte muziek gebeurde hetzelfde; de jazz-pianist en bandleider Duke Ellington zei “ik schrijf geen jazz, ik componeer Amerikaanse muziek”. Dat geldt ook voor veel Amerikaanse klassieke componisten.  Er is in hun werk geen duidelijk onderscheid tussen de genres, wel is er muziek waarin de wortels van de componist duidelijk te horen zijn, het gaat dan vooral om goede muziek. Van Copland tot Whitacre, van Bernstein tot Glass.

 

Het uit voeren  programma is een beknopte bloemlezing van componisten uit het New York van de 20e/21e eeuw en belooft een kleurrijke muzikale middag.

 

Het concert op 23 februari begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. Toegang bedraagt € 12,50. Voor 65-plus € 11,50 en voor donateurs van StiDoMu € 10,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 

Ribattuta Ensemble 600

 


							
	

1 reactie

  1. robert duis

    http://youtu.be/AXahyf3VhJQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑