Nieuwe ANWB-informatiebordjes voor Doesburgse monumentale panden

Wethouder Fred Jansen zal zaterdag 11 november het laatste ANWB- informatiebordje aanbrengen aan de zijgevel van het Waaggebouw in de Gasthuisstraat. Hiermee wordt een project afgerond waarin de ANWB, de Monumentenvereniging Doesburg en de gemeente Doesburg gezamenlijk optrokken om meer over de geschiedenis van de vele monumenten in Doesburg bekend te maken.

De ANWB-informatiebordjes vertellen kort en bondig de bouwgeschiedenis van het desbetreffende pand met eventuele aanvullingen over de vroegere functie en de bewonersgeschiedenis.

Door de Doesburgse consuls van de ANWB (Mevr. C. Backer en dhr. A. J. Oosten) werd enige tijd geleden geconstateerd dat er relatief weinig van dergelijke bordjes op de rijksmonumenten en de gemeentelijke monumenten in Doesburg zijn aangebracht. Zij namen vervolgens contact op met de Monumentenvereniging Doesburg.

Die nam de handschoen op en startte een project om te komen tot meer van dergelijke informatiebordjes. Normaal zijn eigenaren van de panden zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen van een dergelijk bordje en moeten zij zelf ook de kosten daarvoor betalen.

De Monumentenvereniging Doesburg heeft zich echter ingezet om deze bordjes kosteloos aan de eigenaren te kunnen aanbieden. Dit is gelukt dankzij financiële ondersteuning van de ANWB en de gemeente Doesburg die beide 50 % van de kosten op zich hebben genomen.

Er is door de Monumentenvereniging een selectie gemaakt van 23 panden die voor een dergelijk informatiebordje in aanmerking kwamen en vervolgens zijn de informatieteksten opgesteld. De inhoud van deze teksten zijn nog gecontroleerd door externe deskundigen en uiteindelijk aan de eigenaren ter beoordeling voorgelegd.

De realisatie van dit project wordt door de Monumentenvereniging Doesburg en de gemeente Doesburg als zeer waardevol gezien, zowel in het kader van het cultuurhistorisch toerisme als in het kader van de presentatie van Doesburg als een bijzondere en unieke monumentenstad.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑