In Stein Boeken in de Gasthuisstraat in Doesburg zijn op dit moment twee nieuwe exposities te bekijken. Tot en met eind februari zijn er schilderijen, objecten en bijzondere stoelen te zien van de Haagse kunstenaar Caro Rambonnet en tot en met 3 april schilderijen van Editha Vos uit Doesburg. De Doesburgse kunstenaar Willemijn van der Spiegel exposeert permanent bij Stein Boeken. Bijzondere objecten van haar zijn de zogenaamde Doesburgse Meisjes.

 

Caro Rambonnet over haar werk: ‘Omdat ik, naast het maken van schilderijen en werk op papier, erg graag ruimtelijk werk maak, ben ik ook veel bezig met het bedenken en in elkaar zetten van objecten. Het betreft wandobjecten , lichtobjecten en vloerobjecten. Ik vind het ook een sport om te onderzoeken en erachter te komen hoe iets degelijk in elkaar moet worden gezet.’

 

Het maken van de toegepaste kunst, stoelen, spiegels en is voor Rambonnet een logisch gevolg van al het andere werk. ‘Ik vind erg leuk om iets te maken dat, behalve dat het kunst is, ook nog iets anders heeft, namelijk een functie als gebruiksvoorwerp. Het uitgangspunt voor een stoel is een metalen frame, daar bouw ik een hele nieuwe wereld om heen’, aldus Rambonnet.

 

Editha de Vos, “EdiArt”, werd op 13 februari 1954 geboren te Arnhem.                                                                Een van haar grootste passies is schilderen, liefst met veel kleur en vaart. Haar doeken zijn voornamelijk figuratief en af en toe abstract. Door haar kleurgebruik vallen haar doeken op.

 

Ze schildert in een eigen stijl. Daarnaast experimenteert ze graag en menigmaal schildert ze doeken met humor en een knipoog. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, de lucht en uit het leven zelf. Vormen in wolken, de kleuren op de akkers, maar vooral de mens zelf. Haar doeken hebben het effect van warmte, zonnig en vrolijkheid.

 

Het werk van De Vos wordt onder andere geprezen om het mooie kleurgebruik en compositie. Ze toont in haar schilderijen zowel vrijheid als abstractie. Men ziet haar enthousiasme voor het schilderen tot uiting komen in haar doeken.

 

Willemijn C.M. van der Spiegel is sinds 1980 zelfstandig beeldend kunstenaar. Voor haar staat kunst synoniem aan vernieuwing. Of het nu haar huidige geïmpregneerde textiele objecten of haar eerdere bronzen sculpturen betreft, haar drijfveer is telkens weer het verleggen en overschrijden van haar eigen grenzen.

 

Tal van objecten en sculpturen maakte zij inmiddels en ze schreef hierover tien boeken. Twee daarvan zijn in Duits vertaald. Er verschenen artikelen over haar werk en manier van werken in diverse vak- en dagbladen. Boeken schrijft zij niet meer. Liever besteedt zij haar tijd aan het vervolmaken van haar objecten en het experimenteren met vormgeving en materialen

 

Stein Boeken – Tweedehands & Antiquariaat – is gevestigd in de Gasthuisstraat 16 in het centrum van Deosburg. De winkel is woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur open en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Carambo Stones