In het kader van het project ‘Gemaakt in Gelderland’ wordt in Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg een tentoonstelling gehouden over twee eeuwen bedrijvigheid in Doesburg.

 

In de komende zomerperiode wordt in de provincie Gelderland een bijzonder erfgoedfestival georganiseerd: ’Gemaakt in Gelderland’. Vele musea en organisaties organiseren tal van activiteiten in het kader van dit thema. Streekmuseum De Roode Tooren in Doesburg toont onder bovenstaande titel een bijzonder overzicht van verdwenen bedrijfjes die ooit in het Hanzestadje aan de IJssel voor veel bedrijvigheid en werkgelegenheid hebben gezorgd.

 

Er wordt onder andere aandacht besteed aan scheepstimmerwerven (De Goede, Ankersmit, Van der Werff), potten- en aardewerkfabriek (Welling), fotografen (o.a. Kars Karen), mosterdmolens (Doesburgsche Mosterdfabriek), balletjesfabriek (Heintzberger), rijwielfabrieken (Kanorijwielfabriek van Bier en Drusus Rijwielen van Ten Hulzen), lak- en politoerfabriek (Stein), schaatsenfabriek (Blaauw), koffiebranderijen (Lamping. Brus, Van den Bold, Verlaan), sigarenmaker (Graafsma), tabakskerverij (Van der Meulen), stoomkorenmolen (o.a. Polman), rijtuig- en carrosseriefabriek (Donderwinkel), roomboterfabriek (Simonsz), stoomwasserij (Barink en Janssen) en meubelmaker (Schepers).

 

Onder de bedrijfjes bevinden zich drie Hofleveranciers. Fotograaf Kars (Kasparus) Karsen werd in 1894 Hofleverancier van Moeder Weduwe Emma, Koffiebranderij A.N. Lamping verkreeg in 1896 ook het predicaat Hofleverancier van Moeder Weduwe Emma (als kruidenier/koloniale waren) en later als koffiebrander ook het predicaat Hofleverancier van Koningin Wilhelmina. Politoerfabriek Stein & Zoon krijgt het predicaat van Koningin Wilhelmina.

 

In de permanente collectie van het museum is de tabakskerverij van Van der Meulen werkend geëxposeerd, een bijzonder object met name ook voor kinderen.

 

De expositie ’Gemaakt in Doesburg’ is te zien in Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur en 13.30-16.30 uur, zaterdag en zondag van 13.30-16.30 uur. Tijdens Doesburg Binnenste Buiten van 10.00-21.30 uur, zaterdag tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Schermafbeelding 2015-06-25 om 21.19.10