Ondernemers in Doesburg worden keihard getroffen door de coronacrisis. 85 Procent van de ondernemers meldt een omzetdaling als gevolg van de maatregelen. Dat en meer blijkt uit een enquête.

Ondernemershuis Hanzegilde hield afgelopen week een online enquête. 63 Ondernemers vulden de vragenlijst in. De meeste ondernemers zijn actief in de categorie ‘detailhandel & ambachten’.

Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan 80 procent van de ondernemers een negatieve invloed van de huidige maatregelen ter bestrijding van het virus op de bedrijfsvoering ervaart. Slechts 7 procent ziet nieuwe kansen.

85 Procent van de ondernemers heeft te maken met een omzetdaling. Ondernemers zijn nog niet overtuigend positief over de steun van de overheid. De meeste ondernemers verwachten van de crisis enkele maanden tot een jaar gaat duren.

De maatregelen die ondernemers zelf nemen is het maken van afspraken met leveranciers en huurbazen, arbeidstijdverkorting aanvragen en minder inkopen doen. Verder inventariseren ze de mogelijkheden van gratis bezorging, het opzetten van een webshop en zijn ze meer aanwezig op sociale media.

Ook richten ze zich op het behoud van bestaande klanten, doen ze een beroep op eigen reserve en vragen ze uitstel van betaling aan. Ook passen ondernemers hun privé-uitgaven aan.

Op de vraag of ze de toekomst met vertrouwen tegemoet zien antwoord vier op de tien respondenten positief. Ongeveer 3 op de 10 respondenten is minder positief.

‘Je ziet dat de ondernemers veel veerkracht hebben maar dat steun vanuit de gemeente zeer welkom is. En dan niet alleen steun in financiële zin, maar zeker ook klaar staan en meedenken en zo het moreel hoog houden’, aldus Ilse Schrijver van Ondernemershuis Hanzegilde.

Het onderzoek wordt vandaag aangeboden aan de Gemeente Doesburg en verspreid naar de media.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg