Ott (SP) verbaasd over uitblijven steun andere partijen

SP-lijsttrekker Patrick Ott zegt verbaasd te zijn dat hij vrijwel geen steun kreeg op het verzoek de kiezer te betrekken bij de discussie over de aankomende sociale besluiten. Wethouder Bollen had volgens Ott voorgesteld dit te bespreken in een werkgroep van raadsleden.

 

De SP stelde afgelopen donderdag voor als alternatief om openbare aangekondigde bijeenkomsten te gaan organiseren over de belangrijke thema’s van deze sociale kwestie zoals de bijstand (Participatiewet) en de thuiszorg (WMO). Maar tot zijn verbazing kreeg hij alleen steun van D66.

 

Patrick Ott: ‘Het gaat alle Doesburgers aan, zij moeten worden betrokken bij de plannen en discussie. Op het gemeentehuis zingen allerlei plannen rond voor versoberingen, maar naar buiten toe houdt iedereen zijn kaarten voor de borst. Ik vind dat niet democratisch’.

 

Ott vervolgt: ‘De wethouder stelde zelfs dat bij de toekomstige samenwerking met buurtgemeenten geheimhouding soms nodig maakt. Ik schrik daar van. Ik begrijp best als er onderhandeld wordt over samenwerking dat niet altijd in het openbaar kan. Maar ik mag toch hopen dat dat nog niet aan de orde is?  Je wilt als politicus toch eerst weten wat er onder de Doesburgers leeft, wat zij er van vinden? En de kiezer heeft toch recht om te weten welke opvattingen er onder de politici leeft?’

 

6 reacties

 1. Frans.van der Krul

  Bij de toekomstige samenwerking met buurtgemeenten zal de raad steeds meer zeggenschap kwijt raken!
  En er zullen steeds meer taken bij komen en wie gaat hier dan toezicht op houden, raad zal steeds vaker worden geconfronteerd met besluiten die elders worden genomen.
  Zorg dat er in samenwerking uitvoeringstaken en in strategische taken onderscheid wordt gemaakt en maak hier duidelijke afspraken over.
  Anders zit de raad er nog alleen voor spek en bonen erbij.

  En de kiezer heeft toch recht om te weten welke opvattingen er onder de politici leeft?
  Moet dit niet wezen: De politici moeten toch weten wat de opvattingen zijn die onder de burger leven?

 2. henk beijen

  Beste Patrick,

  Wethouder Bollen heeft alle partijen gevraagd een of twee personen zitting te laten nemen in een soort hoorcollege om op tijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het sociale domein. Er is geen sprake van een werkgroep , de raad blijft uiteindelijk de baas. Deze personen vertegenwoordigen hun kiezers en weten wat daar speelt. Hij werkt aan wat ik noem a hell of a job om dit alles voor 1 januari te realiseren en waarbij nog steeds niet alles vanuit Den Haag duidelijk is. Er moeten in een kort tijdsbestek vele beslissingen genomen worden en het siert de wethouder om de partijen in dit proces wat frequenter in te lichten. Naar mijn mening niets mis mee!
  Jou zorg om de veranderingen die op ons afkomen vanuit Den Haag deel ik volkomen maar om dan te zeggen dat moet je niet uitvoeren en haal het geld maar ergens anders kan absoluut niet. Naar jou mening van vier naar twee wethouders lost qua geld niets op. Zij werken voor het geld waar Doesburg op basis van haar bevolkingsaantal recht op heeft, niet meer en niet minder. Dat het in de toekomst met minder kan acht ik waarschijnlijk. Nu er om en nabij 10 miljoen euro meer naar de gemeente komt is het volstrekt absurd om juist nu het aantal ambtenaren te verminderen
  Ik roep je op om positief deel te nemen aan dit hoorcollege en daar de stem van je achterban naar voren te brengen.Ik ben tevreden over het initiatief van de wethouder en kan volgen of hij datgene doet wat in overeenstemming is met de wens van de raad.
  Tenslotte heeft de commissie MO zelf gevraagd om frequenter ingelicht te worden in een proces wat zeer snel gaat.

 3. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Patrick, onze fractie heeft helaas af moeten zeggen voor de eerste bijeenkomst van gelopen donderdag i.v.m. eerder gemaakte afspraken. Om die reden heeft onze fractie nog niet gereageerd. Op mijn verzoek aan de wethouder om onze fractie per mail te informeren heb ik nog geen reactie gekregen van de wethouder.

 4. Wil Verlaan

  Als we ervoor willen zorgen dat iedereen die nu (jeugd)zorg krijgt, dat ook na 1 januari 2015 houdt, moeten we aan de slag. Daarom worden de politieke partijen nu tweewekelijks geïnformeerd over de stand van zaken door de wethouder. In openbare bijeenkomsten. Iedereen kan, net als bij de raad en commissies, erbij komen zitten. Er is geen sprake van besluitvorming. We horen aan en stellen verklarende vragen. Zo kunnen we zelf naar de Doesburgers beter vertellen hoe het erbij staat. D66 wil (net als de SP) dat er ook informatieavonden komen voor alle inwoners. Daar kunnen we oplossingen aandragen nu we allemaal weten dat er minder geld komt voor meer taken. Daar kunnen we naar elkaar luisteren om elkaar op goede ideeën te brengen, onze zorg te delen en samen keuzes te maken. Laten we onze energie niet steken in kritiek maar in het meehelpen die brede bijeenkomsten te organiseren. Zullen we daarover van de week nog afspraken maken?

 5. Yvonne Irving PvdA

  Meneer Ott , u zaait onnodig onrust en trek e.a. uit verband. Waar uw partij het nodig vond om uw wethouder op het sociaal domein terug te trekken. Uit de coalitie te gaan, en daarmee willens en wetens de oppositiebank opzocht. Is PvdA wethouder Bollen zich een slag in de rondte aan het werken om de overgang van zorg, werk en jeugd naar de gemeente goed te laten verlopen. Het extra inlassen van informatieve gesprekken met raadsleden (niet meer en niet minder) zou u juist moeten omarmen als nieuw raadslid ( na de verkiezingen) bent u zeker (nog) niet volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen en er wordt van u als nieuw raadslid in maart en april al slagvaardigheid in besluitvorming verwacht. Wethouder Bollen vindt het zijn plicht om raadsleden goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen die razendsnel gaan.
  Natuurlijk is het belangrijk dat burgers vooraf betrokken worden bij besluitvorming, dat is gebeurd en zal zeker nog meer plaats vinden. Het gaat hier echter niet om besluitvormende gesprekken maar nogmaals om informatieve.

 6. Kees van Immerzeel

  Dhr. Ott maakt bezwaar tegen deze informatieve bijeenkomsten. Maar schuift wel aan. Dat begrijp ik niet. Overigens is tijdens de laatste bijeenkomst afgesproken dat vrijelijk naar buiten toe mag worden gecommuniceerd over hetgeen besproken wordt. Dus wat is het probleem?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑