Op dinsdag 17 januari en dinsdag 7 februari houdt Stad en Ambt Doesborgh/Streekmuseum De Roode Tooren en de Folkloristische Dansgroep De Meulenvelders gezamenlijk een bijzondere filmavond in Het Meulenhuus. Op deze avonden worden oude films over Doesburg vertoond uit de periode van 1935 tot 1955.

De avond begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). De toegang is 4 euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee. Het aantal bezoekers is beperkt, dus vol is vol. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13, Doesburg. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De verschillende films tonen beelden van Doesburg zoals het er ooit uitzag, maar ook gebeurtenissen en inwoners van toen. De films van deze avond zijn gemaakt tussen 1935 en 1955.

Vogelschieten
Onderstaand een aantal onderwerpen die aan bod komen. Doesburg in de dertiger jaren: speelkwartier op de lagere school, laden en lossen in de haven van Doesburg, de legendarische stoomtram, markt in Doesburg, de Mauritskazerne, parade van het garnizoen in de binnenstad, de viering van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, vogelschieten, spelletjes voor de kinderen, het ophogen van de Burgemeester Nahuyssingel en Lindewal t.b.v. woningbouw, strenge winters, sneeuw- en ijspret en kortebaan schaatswedstrijden, aubade t.g.v. Koninginnedag, feeststemming op de Markt, aankondiging mobilisatie (augustus 1939), oproepen van reservisten, het vorderen van paarden door het leger, diverse fragmenten uit het dagelijks leven in Doesburg, het plaatsen van een nieuw uurwerk op de Martinitoren, vee op de Stadsweide, hooien, hoog water in de IJssel, garnizoen met muziek in de Koepoortstraat.

Schipbrug
De schipbrug: o.a. het uitvaren van het middenstuk, ijsgang op de IJssel bij de schipbrug, per auto over de bevroren IJssel, kruiend ijs bij de schipbrug, begin van de sloop van de brug en zicht op de nieuwe oeververbinding.

Doesburg in de jaren 1945-1955: restauratie van De Waag, blikfabriek Verblifa, Prins Bernhard bezoekt Doesburg op 9 juni 1948, bouw en betrekken van de nieuwbouw in het Molenveld, de nieuwe IJsselbrug in aanbouw, opening van de nieuwe brug door Koningin Juliana (22 januari 1952), optocht t.g.v. deze opening, begin van de restauratie van de Martinikerk (3 augustus 1955), de voormalige stuw in de Oude IJssel, regeringsjubileum 1948, militaire parade (geallieerden) voor burgemeester Keiser, voetbal op de Stadsweide, het natuurzwembad in de oude loop van de Oude IJssel, zwem- en polowedstrijden (ca. 1950), sneeuwpret.

Tevens unieke beelden van de stoomtram in Doesburg. Totaal ruim twee uur unieke beelden van onze Hanzestad.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.