Het ‘Pianokwartet Acanthus’, het huisensemble van Podium Acanthus in Doesburg, treedt daar op dinsdagavond 19 maart op. Het concert begint met een klein juweeltje uit de klassieke kamermuziek, het ééndelige Strijktrio van Schubert.

Hierna volgt het mooie pianokwartet no.1 van Mozart. De uitgever van Mozart, Franz Anton Hoffmeister, vond het werk aanvankelijk te moeilijk en daarom ongeschikt om uit te geven. Hij gaf daarom de compositieopdracht aan Mozart terug. Maar na een paar maanden voltooide Mozart het werk toch, en het blijkt een prachtig stuk muziek te zijn. Het is een levendig kwartet met een melodisch middendeel.

Het tweede pianokwartet van de Franse componist Fauré bestaat uit vier delen. Het eerste en het laatste deel zijn zeer heftig van karakter. In de tussenliggende twee delen is de sfeer contrasterend. Eerst puntig met daarbij een virtuoze pianopartij en vaak swingend van karakter, daarna een zeer gevoelvol wiegenlied. Typerend voor Fauré is dat hij in zijn muziek telkens andere kleuren laat klinken zonder veel te wisselen van toonsoort. Hij weet de luisteraar blijvend te boeien en het slot van dit pianokwartet zorgt voor een feestelijk eind van het concert.

Programma 19 maart 2019. Pianokwartet Acanthus: Hans Rijkmansviool, Anna Wiersum – altviool, Frank Lange – cello en Heleen Vegter – piano.

* Franz Schubert                   – Strijktrio in Bes, D471

(1797 – 1828)

* Wolfgang A. Mozart          – Pianokwartet no. 1 in g, KV 478

(1756-1791)

* Gabriel Fauré                      – Pianokwartet no. 2 in g, opus 45

(1845 – 1924)

De toegang bedraagt 17,50 euro per persoon (jeugd tot en met 15 jaar mag voor 8,50 euro naar binnen) en is inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Reserveren kan door te mailen naar podium@acanthus.demon.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.