Rijkswaterstaat waarschuwt voor zwemmen in IJssel

Zwemmen in rivieren zoals de IJssel bij Doesburg wordt ten strengste afgeraden door Rijkswaterstaat. Door plaatselijk sterke stromingen mede als gevolg van scheepvaartverkeer kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dinsdagavond zwommen diverse jongeren in de IJssel aan de kade bij Hotel Doesburg.


In 2011 overleden er alleen al in Gelderland elf mensen als gevolg van het zwemmen in grote rivieren. Rijkswaterstaat waarschuwt ieder jaar voor het zwemmen in de rivieren wegens plaatselijk sterke stroming en de scheepvaart. Zo ook doet de dienst er deze zomerse dagen weer een waarschuwing uit.


Met deze warme dagen zoeken veel mensen verkoeling op plaatsen langs de grote rivieren zoals IJssel, Rijn, Waal en Maas. Zo ook bij de IJssel in Doesburg. Dinsdagavond zwommen diverse jongeren daar in het rivierwater.


Ook waarschuwt Rijkswaterstaat dat vanaf een schip zwemmers niet of nauwelijks te zien zijn. Door de zuiging van de schepen kunnen zwemmers bovendien naar een schip worden toegetrokken.

8 reacties

 1. robert duis

  Geacht Gemeente Bestuur: Misschien aan te bevelen om in overleg met Justitie en Politie op zogenaamde “populaire plekken” borden te plaatsen: “Verboden te Zwemmen”. Waarschuwingen werken in het algemeen niet afdoend.

 2. Gert-Jan

  @robert
  Verbodsborden werken niet zo. Beter bordje met “op eigen risico” of “gevaarlijk”

 3. robert duis

  @Gert-Jan
  Uw aanpak doet mij denken aan de teksten op de pakjes sigaretten.
  Zat laatst op een terras in een grote stad. Ons gezelschap had moeite met het vinden van jonge mensen zonder een sigaret in de hand of in de mond. Bovendien meestal een GSM-toestel aan het oor. Ook voor de kanker-verwekkende stralen wordt veelvuldig gewaarschuwd. Conclusie: Uw goed bedoelde aanwijzingen zijn alleszins heel goed bedoeld maar de jeugd van 2012 houdt van “gevaarlijke” zaken en de aanwijzing “op eigen risico” wordt niet eens begrepen.

 4. Gert-Jan

  @robert
  U en ik waren ooit (ook) jong. Ik althans vond alles wat verboden was een uitdaging om toch te doen. Onderbouwde waarschuwingen waren daarentegen aan mij wel besteed (al deed ik toch vaak wat ikzelf “acceptabel” vond)

 5. Bart

  Ik denk dat de borden voor zich spreken maar de jeugd graag een uitdaging heeft die heet namelijk: de kans om te verdrinken………………
  Ze snaoppen dat niet en dat dringt pas door als we (en we horen het deze zomer veel weer) iemand verdrinkt door stroming enz.

  Ik heb zelf bij de ijssel 2 meiden eruit gehaald en omhoog getrokken met mijn broekriem (!!!!) die lagen verstrikt tussen 2 rijnaken en konden onmogelijk nog erlangs of eruit.
  Een bedankje was er niet en een dag later lagen ze er weer in …..te zwemmen.

  Eigenlijk is het een groot probleem wat op de dezelfde golflengte ligt als het comazuipen, men weet wat er kan gebeuren maar doet leuk stoer mee.

  Of zie ik het verkeerd????

 6. robert duis

  Zeg Bart ….. misschien hoopten die meiden dat je weer langs kwam……..:-)))
  Geen bedankje en bovendien weer gaan zwemmen? Kan niet erger!
  Zal niet verder schrijven ….WAT ik DENK! Weet zeker dat de heer KOK dit bericht dan van zijn website zou halen.
  Of jij het verkeerd ziet? Antwoord: JA!
  Er is maar een (1) oplossing: Borden met “Verboden te zwemmen”. Ben na jouw verhaal nog meer gesterkt in deze aanpak.

 7. Jos van T Os

  wie heeft er nog planten nodig? groenvoooer moet gevoedd worden!

 8. Bert van 't Hert

  Er wordt hier meteen ingegaan op de jongeren die voor de uitdaging gaan en gevaar niet begrijpen. Toch was het volgens mij een dronken 50+er die ze in Steenderen de ijssel uit konden vissen, om ook nog even op het coma-zuipen in te haken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑