Het kunstproject IJsselbiënnale heeft zo’n 45.000 bezoekers voor Doesburg opgeleverd. Dat zegt Marjon van Tiel van IJsselbiënnale desgevraagd aan DoesburgDirect.nl.

Van Tiel spreekt van een schatting en baseert zich onder andere op een enquête onder 2.000 klanten van de webshop van het kunstproject. Daarnaast zijn er twee teldagen geweest in Doesburg en heeft een suppoost bij het kunstwerk in de oude loods in de Turfhaven een telling gedaan.

‘Deze drie aspecten zorgen ervoor dat we uitkomen op zo’n 45.000 bezoekers voor Doesburg gedurende de zomermaanden. Doesburg scoort daarmee relatief hoog en is voor velen een geliefd en natuurlijk startpunt van de route geweest’, aldus Van Tiel.

Cardo
In Doesburg werden nog eens 1.000 tickets verkocht voor de kunstroutes en 330 reisgidsen. Van Tiel: ‘We zijn erg blij met Doesburg en Doesburg heeft ook geprofiteerd van IJsselbiënnale. Op naar 2019, wat ons betreft’.

Naar verluid stak de gemeente zo’n 35.000 euro in het project. Daarvoor kreeg het onder andere een permanent kunstobject – genaamd “Cardo” – over de sluis bij de wijk Beinum. Daarnaast werd Doesburg meegenomen in de promotie van het project.

De IJsselbiënnale bestond uit twee programmalijnen; de internationale kunstroute lang de IJssel met 26 kunstwerken waarbij Doesburg het meest zuidelijke punt van de route was, en een gevarieerd activiteitenprogramma met initiatieven en musea uit de IJsselvallei.

Stadshotel Doesburg
Eerder liet Joost Smelting van Stadshotel Doesburg zich positief uit over het initiatief. Ook de horeca in de binnenstad lijkt te hebben geprofiteerd van extra bezoek in de stad, al zijn daar geen exacte cijfers van.

In november liet dezelfde Van Tiel weten dat de IJsselbiënnale in zijn totaal 65.000 bezoekers uit het hele land naar één of meerdere deelnemende plaatsen heeft getrokken. Doesburg scoort met een schatting van 45.000 dan ook opvallend hoog.

De doelstelling was overigens om 75.000 bezoekers te trekken voor alle plaatsen (Doesburg, Bronckhorst, Zutphen, Deventer, Wijhe en Zwolle) gedurende de zomermaanden. Regen in september gooide echter roet in het eten.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com en Etos Doesburg.