In het kader van de komende 4-5 meiviering is er in Doesburg in samenwerking met het Comité 4-5 mei, het Jongeren Centrum 0313 en De Schilderschool  een project gestart met als thema  “Vogels van de Vrijheid”. Aan dit project hebben in de week van 14 tot en met 18 april alle basisscholen van Doesburg meegedaan. Na de 4-mei bijeenkomst op de Markt zal het project worden afgesloten.

 

Teams met vrijwilligers, metgezellen, stagiairs van 0313 zijn op alle scholen geweest om samen met 700 leerlingen vogels te ‘prikken’, origamivogels te vouwen en een eigen bevrijdingsmonument te bouwen. De kinderen kregen hun vogel hangend aan een bamboestokje mee naar huis. Ouders en kinderen zijn uitgenodigd om mee te lopen in de stille tocht op 4 mei, die eindigt op de Markt in het centrum van Doesburg.

 

Daar staat een groot bamboemonument waar de kinderen de vogel die zij op school hebben gemaakt in mogen hangen. Na de herdenking kunnen ouders met de kinderen in de kerk kijken naar de spiraal met origamivogels – hoog hangend in het koor – die “De Vogels van de Vrijheid” uitbeeldt, met de titel “De Vlucht”.

 

De expositie heeft in de aparte ruimte nog twee installaties ‘De Danser’, een zwevende vogel met een spanwijdte van vijf meter; gemaakt van duizenden veren en geplakt door tal van vrijwilligers naar een ontwerp van André Bikker. Onder De Danser staat het eenentwintig meter lange schilderij “Exodus”. Leerlingen van de basisschool de Ark hebben tijdens het project model gelopen voor dit schilderij en vormen samen de laatste vijf panelen van dit doek, wat de sfeer heeft van een fresco. Deze expositie is al vanaf 1 mei open en van maandag tot en met zaterdag van 14.00 – 17.00 uur te bezichtigen.

 

Meer informatie over dit project is te zien op www.andrebikker.nl

fresco groep