SP Doesburg wil geen toerisme in natuurgebied Hoge Linie

Een openbaar pad aanleggen, dwars door de Hoge Linie, dat gaat leiden naar een uitzichttoren iets verderop. Dat is volgens SP Doesburg het plan van het college van burgemeester en wethouders van Doesburg. SP-Raadslid Gerrit Hammink is tegen dit plan en zegt dat er met de handen moet worden afgebleven van de Hoge Linie.

 

Wethouder Westra presenteerde het plan voor openstelling van De Hoge Linie op 13 juni aan de raadscommissie. ‘Ik vraag me af waar dit nu weer goed voor is. Tot nu toe kon de Hoge Linie vanwege de kwetsbare natuurwaarden altijd rekenen op zorgvuldige bescherming. De Doesburgers zijn er zuinig op, en dat is maar goed ook. De vestingwallen aan de noordkant zijn zodoende erg gaaf gebleven en door de rust in het gebied heeft zich een bijzonder stuk natuur ontwikkeld. Wat is het toch, dat er steeds opnieuw geprobeerd moet worden om dit alles te verstoren?’, vraagt Hammink zich af.

 

Door steeds verdergaande openstelling is het volgens Hammink straks gedaan met dit unieke gebied. Hammink: ‘Liefhebbers van cultuurhistorie en van natuur hebben elke maand de gelegenheid om, onder begeleiding, een kijkje te nemen in de Hoge Linie. Een wandeling door het gebied is een bijzondere ervaring en doet de deelnemers steevast beseffen dat er in de Hoge Linie veel te verliezen valt. Gaan we de zaak nu voorgoed verpesten?’

 

Hammink: ‘Vanaf de dijk en vanaf de Grietstraat heb je een fantastisch zicht op de Hoge Linie. Informatieborden kunnen hier een verrijking zijn. Ik heb er helemaal geen bezwaar tegen om onze vestingwerken ‘beter beleefbaar te maken’. Met het geld uit het stedenbeleid van de provincie kunnen we zeker nuttige dingen doen. We kunnen op een aantal plaatsen informatiepanelen plaatsen en we kunnen de Lage Linie waar dat nodig is herstellen’.

 

‘Onze vestingwallen kun je dan in de Lage Linie goed blijven beleven en hoeft daarvoor echt niet de Hoge Linie in. Recent werd het collegeprogramma uit 2010 nog omarmd door de nieuwe coalitie, men zou het ongewijzigd gaan uitvoeren. Inmiddels blijkt dit loze taal. Nauwelijks uitgesproken worden de beloftes al gebroken en wordt het begin van het einde van de rust in de Hoge Linie ingeluid. Voor mij past hierop maar één antwoord: Handen af van de Hoge Linie’, aldus Hammink.

 

11 reacties

 1. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Mee eens !!
  CDA wil instandhouding van de huidige afsluiting van De Hoge Linie voor het publiek. Slechts onder deskundige begeleiding een beperkte openstelling toestaan.

 2. Richard Kok

  Ik krijg er eigenlijk wel een goed gevoel bij, bij het openstellen van de Hoge Linie. Vanaf de Turfhaven door de Lage Linie, de N317 oversteken en dan de Hoge Linie in. Een mooie tippel van een half uur door een fraai stukje groen. Afsluiten met een lekker drankje op een van de mooie terrassen in de binnenstad. Ik zie het wel zitten, zo’n natuurwandeling. Gewoon netjes op de paden blijven, dan kan er volgens mij niet veel stuk aan de natuur. Hebben we naast een fraaie stadswandeling ook een aantrekkelijke natuurwandeling. Doesburg wandelstad!

 3. G Visser

  Waarom geen compromis? Geef mensen vaker de kans om er onder begeleiding rond te wandelen.
  Eventueel ook in delen, zodat ook de mensen die niet zo goed ter been zijn er van kunnen genieten.

 4. Peter Taai

  Mee eens Richard. En anders proberen we het een jaar, als de natuur dan toch ernstig verstoord wordt kan het alsnog teruggedraaid worden. Ik verwacht dat de overlast en verstoring wel wel mee zal vallen. Als het maar geen honden uitlaat gebied gaat worden.

 5. Frans Schilderman

  Niet openstellen,de mens richt al genoeg schade aan de natuur aan,laten zoals het nu is.

 6. Frans van der Krul

  Openstelling loont blijkt uit onderzoek!
  Het heeft een hoge waarde bij de vrijetijdseconomie en zou in banen kunnen worden uitgedrukt.
  Doesburg aan de IJssel zou zo een extra trekpleiser er bij krijgen,zo kan men om bijna geheel Doesburg heen wandelen.

  http://www.degroenestad.nl/Media/download/9136/Openstelling-DEF-lossepag.pdf

 7. Appie van der Beek

  Er komt een onderzoek om te kijken naar de mogelijkheden. Niet meer en niet minder, jammer dat de SP nu in haar oppositie rol overal tegen moet zijn. Ik ben destijds bij het kennismaak rondje met onze Burgemeester Dhr Luesink samen met de rest van de fractie van De Stadspartij voor het eerst van mijn leven onder begeleiding op de Hoge Linie geweest. Tja persoonlijk vind ik dat jammer want hier ligt toch ook een mooi stukje geschiedenis dat voor velen verborgen blijft op deze manier. Doesburg kan hier zeker meer uithalen als we de mogelijkheid ook voor andere belangstellenden. Natuurlijk is het interessanter als er dan iemand bij is van bv Staatsbosbeheer. Ik zie de geschiedenis zich al weer herhalen want mijn kinderen (samen 34 jaar) hebben zich ook nog nooit mogen vertoeven. Ik kom hier dagelijks langs en ben al eens verrast in de vroege ochtend toen een ree zich in allerijl van mijn territorium Weg sprintte Je ziet ook van de andere kant heeft de natuur belangstelling voor ” de overkant” Doen dus.

 8. Kees van Immerzeel

  Vreemd. Ik was toch bij dezelfde presentatie aanwezig als dhr. Hammink. Hier werd mij duidelijk dat het allergrootste deel van de Hoge Linie afgesloten blijft voor publiek. Alleen onder begeleiding kan dit gebied bezocht worden. Verder worden er maatregelen voorgesteld die het gebied nog rustiger moeten maken dan het nu is. Slechts het uiterste westelijke (minst waardevolle) puntje van de Hoge Linie wordt opengesteld. Kortom: er is een dappere poging gedaan om natuurwaarden en cultuurwaarden op een verantwoorde manier metelkaar te verbinden. Deze poging verdient steun. Gaan we de zaak nu voorgoed verpesten? Daar is volgens mij absoluut geen sprake van. Integendeel. Als delen van het plan nog niet optimaal zijn, kom dan met suggesties om het plan te verbeteren.

 9. Wil Verlaan

  Het is zoals Kees van Immerzeel van Groen Links zegt: we hebben een presentatie gekregen in de openbare raadscommissie over mogelijke plannen voor de Hoge Linie. Nu komt er vervolgonderzoek naar het nog rustiger maken van de Hoge Linie. In het najaar gaan we dan verder praten. Een mooi democratisch proces. Niks ligt nog vast. We kunnen er allemaal over meepraten. D66 wil na de zomer een openbare avond beleggen zodat alle burgers zelf kunnen zien wat de plannen zijn. In het collegeprogramma (van ook de SP!) staat dat er een weg rond de Hoge linie mag komen. Wel, uit de gedane onderzoeken blijkt dat dit nu juist wel schadelijk is voor de natuur. Dus uitvoeren van het collegeprogramma is schadelijker dan de nieuwe voorstellen. Het is goed terug te komen op besluiten die niet goed blijken te zijn.
  En dan is het ook nog goed voor de ondernemers in Doesburg. Inderdaad na een mooie wandeling en educatief spannende informatie over de vestingwerken, een kop koffie of een goed glas wijn. Banen en werkgelegenheid, dat is ook een gevolg van dit plan. Kijk eens naar de leegstand in de binnenstad: dat vraagt om meer nering! Laten we goed zorgen voor de natuur, maar ook zorgen dat mensen aan het werk komen in plaats van in een uitkering.

 10. Yvonne Irving PvdA

  De PvdA is het helemaal eens met de racties van Stadspartij, Groen Links en D66. Ik was zelf bij deze presentatie en onder de indruk van het plan.Ik heb overigens de heer Hammink niet gezien hij heeft de presentatie die bij de papieren uitleg hoort niet gezien. Let wel het is nog een pril plan! Er staat nog niets vast, we mogen er over nadenken.
  Vooralsnog vinden wij het een plan dat het overwegen waard is, de natuur blijft beschermd. Men noemde de hoge linie een mooie schat die we als Doesburgers in ons bezit hebben. Het is zonde om deze schat te laten liggen zonder dat het ook een economische betekenis voor Doesburg heeft. Overigens is het plan voor de gehele vestingswerken en niet alleen voor de hoge linie.

 11. Kees van Immerzeel

  Ah, dhr. Hammink was niet bij de presentatie begrijp ik. Dat zou kunnen verklaren waarom hij kennelijk een ander beeld heeft van het plan dan de personen die wel aanwezig waren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑