SP eist duidelijkheid van Doesburg over Presikhaaf Bedrijven

SP Doesburg eist van de gemeente Doesburg duidelijkheid over Presikhaaf Bedrijven. De oppositiepartij wil onder andere dat er een einde komt aan tijdelijke contracten en dat werken zonder loon en draaideurconstructies worden stopgezet.

 

Volgens de SP vrezen mensen die in of voor de sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven werken voor hun baan wanneer per 1 januari de Wet Sociale Werkvoorziening verdwijnt. Vooral mensen met een tijdelijk contract dreigen tussen wal en schip te vallen en zijn bang voor hun toekomst, stelt de SP.

 

Daarom eist de SP van gemeente Doesburg het volgende,

–      Zorg voor kwaliteit voor het werk.

–      Dat er een einde komt aan tijdelijke contracten.

–      Een einde aan werken zonder loon en draaideurconstructies.

–      Inspraak van de gemeenteraad voor er beslissingen worden genomen door het bestuur van Presikhaaf Bedrijven.

 

‘Wethouder Bollen heeft inmiddels toegezegd dat de gemeenteraad eerst over de te nemen beslissingen gesproken moet worden, dat is een goede ontwikkeling. Maar we moeten blijven waken voor de kwaliteit van de banen die mensen straks aangeboden krijgen en of hen dit nog voldoende beschutting biedt. De beslissing over tijdelijke contracten is uitgesteld totdat de financiële gevolgen voor de gemeentes duidelijk zijn’, aldus SP-fractievoorzitter Patrick Ott.

 

Ott: ‘De wethouder wil blijven overleggen en bespreken hoe het deze kwetsbare groepen zal vergaan. Dat waardeert de SP ten zeerste. Aan de gemeenteraad willen we vragen om hierover in gesprek te blijven en niet teveel op de lange baan te schuiven. Er moet duidelijkheid komen en als in maart geconcludeerd moet worden dat het niet goed is gegaan, is het te laat. Juist door nu alle scenario’s te overzien, kan veel narigheid voorkomen worden’.

 

Volgens de SP gaat hier om de toekomst van een groep kwetsbare mensen die niets liever willen dan meedoen in deze maatschappij. ‘Zij verdienen het om in een beschutte omgeving in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien’, aldus Ott.

 

6 reacties

 1. Rob Gossink ( CDA Doesburg)

  Afgelopen donderdag heeft de SP met veel tamtam een drietal moties ingebracht van gelijke strekking over Presikhaaf en alle moties stuk voor stuk weer ingetrokken omdat de moties onduidelijk, niet specifiek en geen echte meerwaarde bleken te hebben. Dit leverde, in ieder geval bij onze fractie, nogal wat irritatie op. Dit omdat de strekking van de moties ( zorgvuldigheid, maatwerk) voortvloeien uit de opdracht die de gemeente krijgt vanuit de Participatiewet en dat de motie die het college opdraagt de Raad vooraf te betrekken bij de toekomst van Presikhaaf, in onze ogen , gebaseerd is op een negatief gevoel dat leeft bijde SP-fractie al zou het college de Raad voorbij lopen terwijl daar geen enkele aanleiding voor is.
  Een terecht punt van zorg is dat de ontwikkelingen bij Presikhaaf gecompliceerd zijn en er allerlei belangen van de regiogemeenten meespelen en dus ook van Doesburg. Om die reden wordt de commissie MO maandelijks bijgepraat door de wethouder. Sowieso zal Presikhaaf de komende maanden op de commissieagenda staan, daar hoeft de SP geen motie voor in te dienen.

 2. Frans van der krul

  Rob,
  Kijkt het CDA als college gedoger en het college niet te veel door een roze bril en bagatelliseert de gesignaleerde problemen. Onderzoek ombudsman: Wsw’ers uit beeld bij de gemeenten.
  http://www.landelijkeclientenraad.nl/LandelijkeClientenraad.aspx?id=344&idn=605

 3. Mevr. HF. Steenbergen

  Beste Rob,

  Mijn is wel duidelijk waarom het gaat. Ben niet politiek onderlegd, maar kort uitgelegd: geen tijdelijke contracten maar vast banen creëren en de mensen een houvast te geven. Niet zomaar bezuinigen op laag geschoolde mensen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze hebben het al moeilijk om zich een positie in deze maatschappij te krijgen. Denk maar aan de contracten die gemeente afsluit bij schoonmaak bedrijven. Gaat het nu echt om de kosten of gaat het hier ook nog om mensen? De mensen zijn bang om hun baan te verliezen. Bedrijven kunnen niet altijd aan deze vraag en veranderingen in de wet voldoen. Bedrijven hebben het nu al moeilijk om hun bedrijven draaiende te houden en met deze nieuwe wet maakt het er niet makkelijker op.

  Ik stel ook voor om vrijwilligers banen ook als vaste banen te creëren binnen Doesburg. Ik kan SP wel gelijk geven op dit punt. Misschien moeten ze het alleen beter onderbouwen wat hun stand punten zijn (moties). Ik zou zeggen ga er eens met z’n allen mee aan de slag i.p.v. van de handdoek in de ring te gooien.

 4. Frans van der krul

  Zolang werkgevers deze mensen niet aannemen, en dat doen ze niet want ze hebben keus genoeg, zijn deze mensen afhankelijk van de sociale werkplaatsen en nu komen ze dus thuis te zitten, dat is hun angst!

 5. Patrick Ott

  De irritaties zijn geheel wederzijds…………
  De moties zijn ingetrokken omdat de wethouder de moties snapte en toezeggingen deed. Als je iets niet snapt dan vraag je dat, dat is een mooi Hollandse traditie.
  Hiervoor had de betreffende fractie alle tijd de moties waren op tijd in hun bezit en ik heb zelfs nog aan geboden dat ik telefonisch bereikbaar was.

 6. gertie jordens

  Beste rob

  Tijdens de verkiezingen mooie praatjes ,nu zegt men wat anders ,dat levert bij mij wat irritatie op.
  Hoop dat de raad vergadering van 9 september waar diversen personen ingesproken hebben .De raadslieden in de raad en college ook hun beloftes houden en dat wat daar gezegt werd ook bewaarheid wordt
  Beschut/Beschermt werk vast dat zijn er 12 ,en laat de andere 6 uit Doesburg ook niet in de kou staan .
  Voor de poort van de participatiewet .

  Ik heb de raad vergadering afgelopen donderdag via internet gevolgt en de motie’s van de SP waren kansloos ,maar zij komen wel voor de WSW op .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑