Op woensdag 12 oktober organiseerde HetHuisDoesburg samen met de Doesburgse VVV een perswandeling en première van de ‘Robert Jacob Gordon-route’, onder leiding van stadsgids Wim Schiks. Na een introductie in de Burgerzaal van het Stadhuis van Doesburg volgde de wandeling door de stad , met een nazit in de opkamer van De Waag. In Doesburg is nog veel te zien dat herinnert aan de tijd dat Gordon hier opgroeide. Zo is zijn geboortehuis nog steeds in de stad te vinden. Voor de VVV was dat aanleiding om speciaal voor de Maand van de Geschiedenis de stadswandeling ‘Gordon’s Doesburg’ te ontwikkelen, een wandeling waarbij deelnemers Gordon’s leven in Doesburg leren kennen. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en start bij de VVV.


Wie de wandeling zelf wil meemaken kan zich telefonisch aanmelden bij de VVV. De eerste wandeling vertrekt zaterdag 22 oktober om 11.00 uur, de tweede om 14.00 uur. In deze geschiedenis-maand is deelname gratis.


De Gordonwandeling is goed te combineren met een bezoekje aan de Raadskelder, onder het Stadhuis. Daar worden geprojecteerde beelden getoond uit de ‘Atlas Gordon’, met materiaal dat door het Rijksmuseum beschikbaar is gesteld. Het gaat onder andere om unieke eerste kaarten van de Zuidafrikaanse Kaap, en van afbeeldingen als die van de begrafenis van een Bosjesman tot een gedetailleerde tekening van het skelet van een giraf.


De bijschriften, veelal van de hand van Gordon zelf, geven een inkijkje in zijn denkwereld, en in de denkwereld van die tijd. De tentoonstelling is geopend van 11.00 – 16.00 uur, is gratis te bezoeken, en wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting de Raadskelder.


Op dinsdag 25 oktober 2011 geeft Historicus Luc Panhuysen een lezing over Robert Jacob Gordon in de bovenzaal van Stadsbierhuys De Waag. Panhuysen publiceerde het boek ‘Een Nederlander in de wildernis’, over de ontdekkingsreizen van Doesburger Robert Jacob Gordon (1743-1795) in Zuid-Afrika. Aanvang 20.00 uur, zaal geopend vanaf 19.45 uur.


De lezing wordt georganiseerd door HetHuisDoesburg, in samenwerking met Boek en Buro Doesburg. Kaarten zijn te koop bij de VVV Doesburg Kerkstraat 6 Doesburg Tel: 0313-479088. Entree 5 euro per persoon.


Tip
Bekijk hier het videoverslag van de perswandeling


Foto: Ron Oostveen