Stadswerf Doesburg verhuist naar locatie Den Helder

Het college van burgemeester en wethouders wil de huidige stadswerf en milieustraat aan de Koppelweg verplaatsen naar het terrein Den Helder, tegenover het overdekte zwembad. De voorzieningen op de huidige locatie zijn volgens het college gedateerd en niet meer toekomstbestendig. De gemeenteraad heeft aangegeven beide voorzieningen te willen behouden voor Doesburg. Daarom heeft de raad in 2013 het college opdracht gegeven te onderzoeken of het financieel haalbaar is om de voorzieningen naar Den Helder te verplaatsen.

 

Uit het onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om beide voorzieningen te verhuizen binnen de gestelde voorwaarden. De voorwaarden die de raad aan het college meegaf, waren dat de realisatie niet mag leiden tot verhoging van de afvalstoffenheffing ten opzichte van het prijspeil van 2011, dat minimaal 50% van het terrein beschikbaar moet blijven voor natuurontwikkeling, en dat de realisatie van de stadswerf gefinancierd wordt uit de opbrengst van de grondverkoop aan Circulus-Berkel.

 

De locatie moet echter onderdak bieden aan meer personeel dan waar in 2012 vanuit is uitgegaan. Hierdoor is er extra budget nodig en vraagt het college eenmalig 360.000 euro krediet aan de raad.

 

Circulus-Berkel wordt eigenaar en exploitant van de nieuwe de milieustraat. Daarmee worden de stadswerf en de milieustraat twee aparte inrichtingen. De gebouwen op het terrein worden  voorzien van zonnepanelen zodat beide inrichtingen energieneutraal zijn. De planning is dat de bouw van de stadswerf en de milieustraat eind 2016 klaar is. Op het resterende deel van het terrein wordt vervolgens natuur ontwikkeld.

 

5 reacties

 1. Patrick Ott

  Bij de SP is verontwaardiging en verbazing gerezen aangezien de gemeenteraad voornemens van het college moet vernemen via de media. Bovendien lijkt het in de media of de verhuizing al in kannen en kruiken is, terwijl er nog vele losse eindjes zijn. De SP is altijd al tegen dit plan geweest maar van de voorwaarden die andere partijen hebben gesteld is lang niet duidelijk of hier aan kan worden tegemoet gekomen.

  De SP is tegen dit plan omdat de financiële haalbaarheid afhangt van een serie onzekere factoren.

  Zo is er niets in de plannen te vinden om de oude locatie te saneren voor het, na jarenlang als afvalopslag gediend te hebben, gebruikt kan worden voor woningbouw. Wil de woningbouwcorporatie, in tijden dat er minder gebouw mag worden, wel zoveel geld steken in nieuwe grond?
  Er wordt klakkeloos aangenomen dat ook Bronkhorst gebruik gaat maken van deze nieuwe locatie wat de kosten gaat drukken. Hierover is echter nog geen zekerheid.

  Verder vind de SP de nieuw gekozen locatie geen goede keuze. Zo aan een directe toegangsweg naar Doesburg is dit het eerste wat bewoners en toeristen zien wanneer ze de stad binnen komen. De parkeerplaats voor vrachtwagens zal voor overlast aan lawaai en stank gaan zorgen. Overigens is nog steeds niet zeker of die parkeerplaats die door andere fracties een voorwaarde is, er zal komen. Datzelfde geldt voor de zo gewenste natuur die aangelegd moet worden, ook niet zeker. Over die natuur wil de SP ook stellen dat het goed mogelijk is dat er, in dit al jaren lang braak liggende terrein al beschermde fauna groeit en leeft. Wat we ook willen onderstrepen is dat je geen natuur aanlegt, die ontstaat. Aangelegde natuur is geen natuur maar een park.

  De enige zekerheid die het college op voorhand kan geven is dat er 360.000 euro door de raad opgehoest moet worden als extra budget voor meer personeelskosten. Overigens moest de raad via de media vernemen dat dit volgende maand van hen gevraagd gaat worden. De vraag kan dan gesteld worden wat er nog meer niet voorzien is in de plannen. En natuurlijk dat wanneer er zoveel meer nodig is er voor eerdere voorwaarden geen ruimte zal zijn. Bovendien is het een bedenkelijke zaak om in tijden van de enorme bezuinigingen zoveel geld te steken in dergelijke projecten wat zonder meer te koste zal gaan van de burgers van Doesburg.

  De SP wil dan ook oproepen om deze plannen onmiddellijk te herzien. Er is al heel veel geld in gestoken maar beter ter halve gekeerd als ter hele gedwaald. Bekijk serieus de mogelijkheid om de huidige locatie te renoveren. Als het afval van Bronkhorst er niet bij hoeft dan kan dat misschien best. Het spaart in ieder geval hele hoge saneringskosten uit. Kan het daar werkelijk niet meer zoek dan naar een locatie op een bedrijventerrein. Plaats het niet zo dichtbij een woonwijk en direct in het zicht van bezoekers van Doesburg.

 2. Peter van den Broeke

  Wat de SP uit naam van Patrick Ott hier aanhaalt m.b.t. de voorgenomen verhuizing van de Stadswerf zijn ook in mijn ogen belangrijke zaken die eerst opgelost moet worden. Het financiele plaatje moet eerst rond zijn. Ook de mening dat de Stadswerf niet aan een primaire toegangsweg gesitueerd zou moeten worden, ben ik het mee eens. Kijk eens naar het industrieterrein bij Autobedrijf Schel, daar is nog plek genoeg, goed bereikbaar en mooi verscholen.
  Ik vind alleen dat dit niet een zaak is die op DoesburgDirect uitgevochten moet worden!! Privé en politiek moet je toch kunnen scheiden, lijkt mij.

 3. Theo Houkes

  helemaal eens met patrick ott dit is weer een geval van onodig uitgeven van gemeenschaps geld deze locatie waar ze nu zitten is prima niks meer aan doen en peter vd broeke politiiek en prive is alang niet meer van elkaar te scheiden die bepalen toch al wat wij mensen moeten doen of juist moeten laten dat zul jij inmiddels ook wel weten want wat ze hier in hun bolletje hebben word hoe dan ook uitgevoert dus ott pootje stijf houden

 4. Peter van den Broeke

  Theo, ik zeg ook niet dat ik het er niet mee eens ben maar ik vind dat dit soort zaken thuishoren in het stadhuis! En “….dus Ott, pootje stijfhouden” klopt niet, het moet zijn “…..dus SP, pootje stijf houden”. Ott schrijft dit uit naam van de SP (vandaar ook mijn reactie in dezen.

 5. Theo Houkes

  ok ook goed SP pootje stijf houden en niet weglopen als het niet lukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑