Teleurgestelde vrijwilligers 0313 luchten hun hart

Ze zijn teleurgesteld, heel teleurgesteld. Maar zien nog mogelijkheden om zich weer in te zetten voor jongeren in 0313. Want voor de Doesburgse jeugd hebben ze alles over. Al jarenlang. Maar door problemen voelen ze zich genoodzaakt hun werkzaamheden als vrijwilliger neer te leggen. Tegenover DoesburgDirect.nl willen ze graag hun verhaal doen. Ze willen absoluut niet met modder gooien en hebben het beste voor met de Doesburgse jeugd. Maar vrijwilliger zijn bij jongerencentrum 0313 zit er voorlopig niet meer in. Daar is volgens de vijf betrokken vrijwilligers te veel voor gebeurd. Maar wat ging er allemaal mis en, vooral, wat moet er in hun ogen gebeuren?


DoesburgDirect.nl sprak met de teleurgestelde vrijwilligers. Om het de opgestapte vrijwilligers niet nog moeilijker te maken en omdat de redactie van DoesburgDirect.nl geenszins olie op het vuur wil gooien in dit conflict, worden de vrijwilligers uit voorzorg niet bij naam genoemd.


De vrijwilligers – sommige zijn al bijna tien jaar actief in het jongerenwerk – begonnen een jaar of twee geleden met Cambio, de organisatie uit Deventer die de operationele zaken in jongerencentrum 0313 verzorgt. Sinds een jaar is er volgens de vrijwilligers van een prettige samenwerking geen sprake meer.


Exploitatieplannen
Zo vinden de opgestapte vrijwilligers dat informatie over bezoekersaantallen met betrekking tot activiteiten achter is gebleven of foutief is weergegeven. Verder stellen ze dat er veel ongediplomeerd personeel van buitenaf wordt ingezet, waardoor er minder binding is met de Doesburgse jeugd. Het niet verlengen van het arbeidscontract van een medewerker is volgens de vrijwilligers de spreekwoordelijke druppel.


Volgens de opgestapte vrijwilligers moet de exploitatie van JC0313 niet in de markt worden gelegd. ‘Wijkraden en bestuur krijgen hierdoor een te grote invloed. JC staat voor jongerencentrum en niet voor buurtcentrum. De letters JC worden nu al door Cambio zoveel mogelijkheid gemeden in aanloop naar hun exploitatieplannen’, menen de opgestapte vrijwilligers.


Deur op een kier
De bewuste vrijwilligers wijzen de gemeente erop dat ze vaker onaangekondigd polshoogte moeten komen nemen in 0313, ‘in plaats van af te gaan op verslaglegging’. Dit om meer gevoel te krijgen wat er met Doesburgs geld wordt gerealiseerd in het jongerenwerk, aldus de vrijwilligers.


Tenslotte hopen de teleurgestelde vrijwilligers dat er wordt geïnvesteerd in ‘mensen met gevoel bij de regio, stad en haar jonge inwoners, zodat er een basis kan worden gelegd gebaseerd op respect, inlevingsvermogen, begrip en waardering voor elkaar’.


Ondanks de kritiek en het verregaande besluit om het vrijwilligerswerk neer te leggen, staat de deur voor de teleurgestelde vrijwilligers op een kier. ‘Als er een andere partij in 0313 zit, dan staan we open voor een terugkeer. Want onze ambitie is om er te zijn voor jongeren uit Doesburg, zoals Willem Bouman het bij de opening van 0313 ooit heeft bedoeld’.


Zie ook:
Gehackte site 0313 ‘vandaag of morgen’ weer in de lucht

2 reacties

 1. Piet Marcelis

  Naar aanleiding van het artikel d.d. 2 mei 2011 van Richard Kok waarop ik graag wil reageren.
  Als voormalig medewerker van Stichting WIND, in de hoedanigheid van manager sociaal-cultureel werk, was ik mede verantwoordelijk voor de aansturing van het personeel van JC 0313 in de periode 2003 – sept. 2008. De gemeente Doesburg was destijds ook ontevreden over de prestaties van het jongerenwerk. Zonder al te breedvoerig in te gaan op de achtergronden hiervan ben ik niet verrast dat het functioneren van de beheerder aanleiding is geweest voor de vrijwilligers om hun werkzaamheden te staken en de website van JC 0313 uit de lucht te halen.
  Toen Cambio in 2007 de opdracht verwierf om het uitvoering te geven aan het jongerenwerk heb ik met Jan-Willem Klink samengewerkt. Uit een van de eerste kwartaal-rapportages bleek dat het functioneren van de beheerder aanleiding was tot dossiervorming m.b.t. dit personeelslid. Probleem bij het ontbinden van de arbeidsovereenkomst was de financieringsstroom; betrokkene was in het kader van de verschillende arbeidsreïntegratieregelingen werkzaam voor het jongerencentrum. Bij ontslag zou het budget voor de beheerdersfunctie ook verdwijnen waardoor de opdracht, (o.a. beheer van JC 0313) niet uitgevoerd kon worden. Daarom is hiervan afgezien en zijn twee medewerkers, waaronder de huidige beheerder, van de toenmalige stichting WIND in dienst gekomen van Cambio.
  Dat er weer een periode van 2½ jaar nodig is geweest dat Cambio tot een gelijksoortige conclusie, het aanbieden van andere werkzaamheden, is gekomen verbaast mij evenmin.
  De voorganger van Cambio, Younger at heart, (info@youngeratheart.nl) liep bij de uitvoering van het jongerenwerk in Doesburg tegen dezelfde problematiek aan en kreeg daardoor na een jaar uitstekend jongerenwerk geleverd te hebben geen gunning van de gemeente Doesburg. De gemeente Doesburg beoordeel(t)/de de prestaties van het jongerenwerk naar maatstaven die bij de opdrachtverlening niet kenbaar gemaakt zijn. Verschillende pogingen om met de gemeente Doesburg SMART geformuleerde prestatie-afspraken te maken voor o.a. het jongerenwerk zijn gestrand.
  Kort gezegd, om jongerenwerk tot stand te brengen is meer nodig dan een visie, een uitvoeringsorganisatie, een enthousiaste groep vrijwilligers, en voldoende geld. Een gemeentelijk apparaat dat weet wat het probleem is, weet wat ervoor nodig is en een adequate regierol op zich neemt, is een eerste voorwaarde.

  Met vriendelijke groet,

  Piet Marcelis

 2. Remco van Engen

  De rol van “klokkenluider” past je niet. Zeker als je als voormalig manager nog steeds niet weet waar de klepel hangt.
  Toen al dacht je dat deze in de Notredame hing ipv van in het jongerencentrum.
  Achteraf ook teleurstellend om je frustratie over jouw disfunctioneren te projecteren op mensen met hart en ziel voor de Doesburgse jeugd.
  Misschien zaak om de reden van jouw vertrek nog eens nader toe te lichten.
  ipv een periode van mismanagement van toen en nu te verbloemen.

  De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑