Zondag 3 september is het weer tijd voor de maandelijks culturele route langs musea, podia, werkplaatsen en galerieën in Doesburg. Het aanbod voor de bezoekers is zeer gevarieerd. Ze kunnen onder meer luisteren naar klassieke muziek bij podium Acanthus, schilderijen bewonderen in Het Arsenaal en Het Bovenhuys, of ervaren hoe Saskia ter Welle zich in haar couture salon laat inspireren door mode.

Een bijzonder adres op de route is De lotus van Cairo. Onlangs is het de eigenaresse gelukt een grote collectie prachtig gedecoreerde, handgemaakte kussenovertrekjes uit Egypte te importeren. Prima geschikt om een interieur een nieuwe, kleurrijke uitstraling te geven.

Een nieuwe deelnemer is Marijke de Kler, Korte Veerpoortstraat 5. Ze woont sinds begin jaren ’70 in Doesburg en is al ruim 20 jaar bezig met het maken van etsen. Omdat ze van kleur houdt, zocht Marijke steeds naar manieren om meer kleuren op een afdruk te krijgen. Gaandeweg heeft ze daarin haar eigen vorm gevonden.

Voor exposities in Het Bovenhuys heeft eigenaar Jan Blankespoor twee bijzondere kunstenaressen weten te strikken. Het zijn Valeska Kleczeweski en Alina Allen. Valeska exposeert met een collectie bronzen beelden en Alina met schilderijen.

Valeska, begonnen met beeldhouwen om tegenwicht te bieden aan het stressvolle bestaan, is een getalenteerde autodidact. Direct vanaf het begin had ze al succes met haar werk. Ze heeft al diverse beelden in opdracht mogen maken. Haar bronswerken zijn meestal figuratief met soms een licht abstract inslag.

Alina, afkomstig uit Roemenie, heeft diverse kunstopleidingen gevolg en in deze studie haar bachelor behaald. Zij laat zien op artistiek gebied van alle markten thuis te zijn. Het Bovenhuys toont een collectie schilderijen waarin haar kwaliteiten duidelijk naar voren komen. Alina onderscheidt zich door materiaalgebruik en techniek. Ze haalt haar inspiratie uit werk van onder andere Rafael, Rosetti en Van Gogh.

In Museum Lalique is een tentoonstelling ten zien over de veelzijdige Jan Toorop en de invloed van zijn Indische afkomst op zijn werk. De Roode Tooren heeft een unieke expositie over de IJssel.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.