Wandeling langs bijzondere Tweede Wereldoorlog-plaatsen in Doesburg

Op donderdag 20 april wordt er door de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh een bijzondere avondwandeling gehouden. Deelnemers vertrekken om 19.00 uur onder leiding van Rob Verhoef vanaf de Contre Escarpe ongeveer ter hoogte van huisnummer 6.

Voor deze wandeling geldt een maximale deelname, vandaar dat belangstellenden zich dienen op te geven: per email museum@deroodetooren.nl of tijdens openingsuren in het museum (0313-474265). Deelname voor leden van Stad en Ambt Doesborgh is gratis; niet-leden betalen 5 euro per persoon.

We verzamelen ongeveer op de plek waar de watertoren heeft gestaan en ook de Duitse noodbrug heeft gelegen. Rob Verhoef vertelt daar het een en ander over de strijd om de kazematten en de Duitse noodbrug.

Achter de Nahuyssingel verwijst hij naar de daar gelegen stellingen en waarom juist daar. Het huizenblok 22-28, dat in brand is geschoten, lag dus midden in de verdedigingslinie. Vanaf hier lopen we naar het Panovenviaduct en gaan we een stuk de Hoge Linie over.

Vanaf hier is het duidelijk waarom er zoveel loopgraven waren en waarom er daar ook een gat is geblazen in de dam van de gracht. Met wat geluk zien we met een klein niveauverschil nog een stukje van een Duitse loopgraaf. Uiteraard zijn er tijdens de wandelingen ook delen van de geallieerde luchtfoto’s beschikbaar om ze aan de werkelijkheid te toetsen.

Afhankelijk van het weer zijn stevige schoenen aanbevolen. De wandeling zal ongeveer anderhalf uur duren.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑