Wethouder Bouman: ‘Nadenken over toekomst scholen’

Doesburg moet nadenken over de toekomst van basisscholen. Dit naar aanleiding van een rapport en cijfers over een afname van het aantal leerlingen als gevolg van krimp van het aantal inwoners in deze regio. Dat zegt wethouder Willem Bouman (SP). Bouman is al enige tijd in gesprek met de besturen van de basisscholen in Doesburg. ‘Scholen in Doesburg krijgen in de toekomst te maken met minder leerlingen. Het is dan ook belangrijk om vroegtijdig na te denken hoe we hier mee omgaan. De scholen zullen zelf tot beslissingen moeten komen, als dit nodig is, maar de educatieve infrastructuur vraagt om regie vanuit de gemeente’, aldus Bouman.


De scholen zijn verantwoordelijk voor het onderwijs, de gemeente voor de gebouwen. ‘Vanuit dat vertrekpunt zijn we in gesprek en blijven we in gesprek. Op termijn kunnen we ons voorstellen dat we aan drie basisscholen genoeg hebben. Zie dit niet als concreet plan, er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Er is een rapport opgesteld en daarin is geconcludeerd dat er nog geen gezamenlijk plan is. Er is verkend wat de situaties zijn en dat het belangrijk is om de vinger aan de pols te houden’.


Momenteel telt Doesburg ongeveer 1.050 basisschoolleerlingen. Volgens verwachting zakt dit aantal tussen 2020 en 2025 behoorlijk terug tot  zo’n 800. ‘In eerste instantie kunnen we de leegte in de schoolgebouwen opvullen met kinderopvang of soortgelijke functies. Later kunnen we kijken over er buurtfuncties betrokken kunnen worden bij de gebouwen. Daarna, bij verdere leegstand, moeten gebouwen verdwijnen.’.


Bouman stelt dat het belangrijk is om de komende tijd met elkaar in gesprek te blijven. ‘Mijn doel is om voor een lange termijn te zorgen voor goed onderwijs. Daarbij moeten we ons instellen op een afname van het aantal leerlingen. We hebben nu zes basisscholen, dat zouden er op termijn misschien vier worden, de montessorischool en drie buurtscholen. We willen het niet laten gebeuren dat scholen in een concurrentiestrijd vervallen en daarom zijn er geregeld gesprekken met schoolbesturen. Scholen en gemeente zijn verantwoordelijk om gezamenlijk zo goed mogelijk in te spelen op ontwikkelingen.’

1 reactie

  1. Will van Dooren

    misschien 1 school??? in redelijk het centrum van doesburg zodat men allemaal de zelfde afstand moet nemen, bv in het park “Basisschool De Horizon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑