Zieke Doesburgse boom maakt plaats voor monument

De gemeente Doesburg heeft vorige week een boom in het centrum laten kappen. De boom was ziek en maakt plaats voor het Onafhankelijkheidsmonument. De boomkap zorgde afgelopen dagen voor de nodige ophef op Facebook.

 

De Doesburgse amateurfotograaf Frans Schilderman tipte de redactie van DoesburgDirect.nl over de gekapte boom. Op de fanpage van DoesburgDirect.nl op Facebook ontstond vervolgens een levendige discussie over de reden van de boomkap.

 

Appie van der Beek van De Stadspartij laat weten dat de boom ziek was en dat op deze locatie het Onafhankelijkheidsmonument moet komen. Het besluit tot het kappen van de boom is mede gebeurd na het opvragen van advies bij een adviesbureau. Op een andere locatie in het centrum wordt een nieuwe boom geplant, belooft Van der Beek.

 

De gemeente heeft in de openbare besluitenlijst van 23 juli laten weten dat door het verplaatsen van het Onafhankelijkheidsmonument het noodzakelijk is om een boom te kappen.

Boomkap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Frans Schilderman

26 reacties

 1. Wil van Dooren

  hihi…
  ook toevallig dat deze boom zo goed als dood is, en dat er een Onafhankelijkheidsmonument moet komen op de zelfde plek…
  of te wel ..ik wil, ik wil, ik wil, ongeacht de of het mag,kan of moet…

 2. Robert Duis

  Twee vragen:

  1) Waarom / Waardoor zou het “Onafhankelijkheids Monument verplaatst moeten worden?

  2) Waarom is het – als dat zo zou zijn – daardoor noodzakelijk om een boom te kappen?

  De logica en/of het oorzakelijk gevolg is mij niet duidelijk.

  Indien deze boom inderdaad ziek was dan zullen de experts dat wel goed beoordeeld hebben, echter de
  directe relatie met het monument ontgaat mij volledig.

 3. Wil Verlaan

  Net terug van vakantie, ik was de auto nog aan het uitpakken, werd ik aangesproken door een boze bewoonster over het kappen van de plataan in de Kerkstraat. Of ik dat als raadslid niet had kunnen tegenhouden. Ik putte snel uit mijn geheugen: in een commissievergadering in maart was het aan de orde geweest. Het Onafhankelijkheidsmonument zou op de markt geplaatst worden. Het stond oorspronkelijk op de plek van de plataan. Groen Links, de SP en D66 hebben (zie daarvoor het verslag van VROM 13-3) hun bezwaren geuit tegen de kap van de boom. Er was echter, bij het bespreken van de verplaatsing van het monument, gebleken dat de plataan ziek was. De bomenstichting heeft daar onderzoek naar gedaan. Om die reden hebben we ons als raadsleden uiteindelijk neergelegd bij de kap van de plataan.
  Jammer genoeg is de communicatie met de andere Doesburgers daarna achterwege gebleven. Ik zou ook, als ik een mooie boom zo maar gekapt zie worden, uit mijn vel springen van kwaadheid. Ik ben eigenlijk wel blij dat veel mensen hun ongenoegen hebben laten blijken en dat er op de stoep bij de gekapte boom teksten verschenen als “schaam u gemeente” en “schande”. Zo weet je dat de Doesburgers betrokken zijn bij hun stad en weet je als raadslid dat je die Doesburgers hoort te vertegenwoordigen. Een duidelijk persbericht en een aanplakbiljet op de boom enkele weken eerder, had iedereen op de hoogte kunnen brengen van de aanstaande kap en de reden daarvoor. Jammer genoeg is dat niet gebeurd. Gemiste kans. En daarvoor schaam ik me, als raadslid, diep.

 4. Robert Duis

  Geachte Mevrouw Verlaan,

  Klasse dat U zich een en ander persoonlijk “aantrekt!”

  Neemt U maar van mij aan:
  ———————————
  Na een duidelijk persbericht en een aanplakbiljet op de boom hadden GL ,de SP en D’ 66 hun zin gekregen!
  Dan was er niet gekapt geworden!

  Zelfs http://www.doesburgdirect.nl was niet op de hoogte!
  Ik moest dit bericht op deze site lezen toen het al TE LAAT was.

  Overigens zou ik het rapport van de BOMENSTICHTING graag gepubliceerd zien.
  Wat was eigenlijk de prognose en welke reddingsmiddelen waren er nog voorhanden?
  Ziek is toch nog niet DOOD?

  Een geraffineerd staaltje van “Politiek onder de Tafel houden”;
  iets dat alleen tijdens het zomerreces kan lukken.
  Dan staan Den Haag- en eveneens de regio-politiek kennelijk stil.

  Op de nieuwe plek van het “Onafhankelijkheids Monument” zal de Doesburger vooral denken aan de BOOM,
  zeker niet aan de “Onafhankelijkheid” en vooral wel aan onze “Afhankelijkheid” van de Politiek.

 5. Frans Schilderman

  Heb de foto’s van de boom aan iemand laten zien die in de bomen wereld werkt,hij zag op het eerste gezicht niet iets wat erop leek dat de boom ziek was,hij moest dus gewoon weg van wegen het monument is mijn conclusie.Dus een slinkse manier om dat voor elkaar te krijgen, eerst boom weg dan kan het niet meer terug gedraaid worden,niet erg netjes.
  Vraag mij nog steeds af of de bomen die aan de Roosenveldsingel hebem gestaan ook weer herplant worden, wat toen wel de bedoeling was,nadat de singel opgekanpt zou zijn?

 6. Lenie Weers

  vandaag trof ik in “De Regiobode” de volgende “Aanvraag omgevingsvergunning” aan:
  01-08-2013 Koepoortwal ong. Het vervangen van 6 Lindebomen.

  Is ook bij deze bomen een ernstige ziekte geconstateerd?

 7. Wil van Dooren

  ik lees hier veel verontwaardiging van gang van zaken in info.. misschien kan Appie van der Beek even de op vraging van het advies bij een adviesbureau hier neer zetten of online, dan kunnen wij ook even kijken wat er nu eigenlijk zo slecht was aan deze boom, ik heb op youtube het filmpje gezien van de boomkap en moet zeggen dat degene die aan het zagen was wel heel erg veel moeite had om deze hele slechte boom om te zagen… en wat betreft de bomen op de koepoortwal??? waarom??? die staan er al zolang en zijn totaal geen probleem dat die er staan ook al heb ik vernomen dat de weg er stuk van gaat, dit is zoals ik het al jaren zie mij nooit opgevallen, dus??? ..
  en even wat anders men heeft weer zijn best gedaan op de S.N. Doormansingel met het nieuwe wegdek om daar midden op de wg een paar heuveltjes/verhoging te maken waar automobilisten niet echt iets van begrijpen en dan ook nog eens een verhoging met een pijl naar het fietspad helemaal aan de rechterkant van de weg geplaatst waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan vooral voor fietsers en automobilisten en mijn vermoeden werd bevestigt dat het maar een paar weken zou duren voordat men het omver rijd …
  mijn vraag is wie heeft dit briljante idee gehad en waarom is niemand even gaan na denken of dit wel zo’n briljant idee is???… het valt mij op dat in Doesburg mensen zijn die zomaar wat verzinnen en daardoor geld over de balk gooien.. en voorbeeld, de rotonde met zijn roestige kubussen, op de koppelweg 2 verhogingen waarvan er 1 al na een paar maanden werd verwijderd en er nu stenen in een gat liggen..enz, enz…..
  jammer dat er van alles wordt bedacht maar totaal geen inbreng heeft…

 8. Robert Duis

  @Dames en Heren van de Politiek in Doesburg.

  In het boek KLARE TAAL (Van Dale) staat een uitdrukking: “Je kunt de boom in”.
  Een verwensing die je kunt uitspreken als iemand iets doet wat je niet aanstaat!

  Nu de boom gekapt is zullen wij ons moeten behelpen met enkele uitdrukkingen met een vergelijkbare betekenis:

  “Je kunt me de bout hachelen” of
  “Ga nou gauw op het dak zitten” of
  “Je kunt de pot op”.

  WIE de schoen past ……………..!

 9. Lenie Weers

  En dan nog dit, nu we toch bezig zijn…
  Heeft iemand al eens door het raam in de Burgerzaal gekeken??? Daar heeft men het mooie, antieke meubilair verwijderd en er daarvoor in de plaats een voorbeeld van moderne wansmaak neergezet
  Doesburg wordt er de laatste tijd zeker niet mooier op. Wie komt op deze onzalige ideeën.?

 10. Frans Schilderman

  Heb net even het kappen van de “zieke boom”op Youtube bekeken,en dan wordt het verhaal over een zieke boom nog ongeloofwaardiger.Hij moest gewoon plaats maken voor het Onafhankelijkheid monument.

 11. Frans Schilderman

  Dit is een mooie link,oordeel zelf http://www.avenueduport.be/nl/de-quoi-sagit-il/les-arbres/

 12. Wil van Dooren

  het filmpje op youtube en oordeel zelf…. http://www.youtube.com/watch?v=j-RVuwWeC5g

 13. Guido Hengeveld

  Kwaadheid alom in Doesburg. Niet alleen in de landelijke politiek worden zaken heel snel beslist tijdens het vakantiereces, ook in Doesburg hebben ze daar kennelijk een handje van.
  Nederland kreeg vandaag te horen dat we NOG twee miljard extra moeten bezuinigen. Slikken of stikken.
  In Doesburg werd een schijnbaar zieke boom (de mannen die de boom omzaagden vertelden zelf dat de boom binnen nu en zeven jaar ziek zou kunnen worden) in de Kerkstraat verwijderd.
  Reden: er komt (opnieuw) een gemeentelijk monument te staan. In maart aangekondigd, zonder verder de bevolking in te lichten vorige week uitgevoerd. Mevrouw Verlaan schreef er ook al over.

  Op dit forum staat nog een ander voorbeeld van een slinkse (want in de vakantie) truc: om bomen te mogen kappen aan de Koepoortwal is een vergunning aangevraagd.
  Mevrouw Weers schreef hierboven al: “Zijn die bomen soms ook ziek?”

  We hebben een burgemeester van GROEN LINKS- signatuur. Die man moet toch op de barricaden springen om gezonde bomen te REDDEN? Wat krijgen we nou? Verloochent hij zijn politieke denkbeelden???
  Ik hoor en zie hem niet.

  En inderdaad: wie heeft dat antieke meubilair laten verwijderen in de Burgerzaal? Was daar iets van bekend binnen de gemeente? Wanstaltige gedrochten zijn ervoor in de plaats gekomen. Moet Doesburg op deze manier in de vaart der volkeren worden opgestoten? En een moderne uitstraling krijgen?
  Trouwens: wat kost dat niet allemaal, in deze barre economische tijden? Iedereen maar bezuinigen en de Gemeente geeft uit aan dit soort fratsen? Of was het oude meubilair niet goed meer?

  Gelukkig zijn er steeds meer mensen die niet alles maar voor zoete koek slikken wat de Gemeente Doesburg doet. Ik hoop dat de Gemeente uitleg kan geven. En misschien kan de Gemeente in de toekomst haar bevolking VAN TE VOREN inlichten over plannen die eraan zitten te komen. Want dit beleid slaat nergens op!

 14. Frans Schilderman

  Wat is de politiek hier stil over,geen enkele reactie,vreemd!!!

 15. Kees van Immerzeel

  Frans: Wil Verlaan (D66) heeft als raadslid gereageerd. Dat is alvast 1 reaktie uit de politiek. Bij deze reageer ik als GroenLinks raadslid. Dat maakt 2. Ik sluit me voor het gemak aan bij de reaktie van mevrouw verlaan, met name over het feit dat de communicatie over de kap van deze boom beter had gekund. Dit ligt echter op het bordje van het college, niet van de raad. Wel had de raad bij het college kunnen aandringen op een betere communicatie. Maar om je hierover nu diep te schamen… dat gaat me dan weer te ver. Reden voor GroenLinks om uiteindelijk toch akkoord te gaan met de kap van deze boom: 1 De boom was ziek 2 Er wordt op korte afstand een nieuwe boom gepoot 3 op deze plaats komt een monument met een toeristische waarde. Maar inderdaad: de kap van deze boom blijft pijn doen. Het geeft aan hoe belangrijk groen kan zijn, ook (en misschien vooral) in de stad. GroenLinks pleit daarom voor een facelift van de binnenstad, waarin groen een belangrijke rol speelt.

 16. lucie beekman

  Zoveel mensen ,zoveel meningen,en wat opvalt vooral van mensen die niet in gemeente of voor de gemeente werken.Hopelijk gaan deze mensen wel allemaal stemmen als er gemeenteraadsverkiezingen zijn of bieden zich vrijwillig aan als er iets gedaan moet worden.Commentaar vanaf de zijlijn is zo makkelijk.
  Laat ik het positief eindigen; leuk dat het monument weer bij Staarink komt, vroeger een afspreekpunt ( meeting point tegenwoordig) en als kind kon je er op klimmen als er iets te doen was op de markt,om alles goed te kunnen zien en commentaar te geven.Want dat is tenslotte van alle tijden

 17. Guido Hengeveld

  Geachte mevrouw Beekman,

  Fijn dat u ook uw commentaar geeft op dit belangrijke onderwerp. En dat meen ik van harte. Maar: Ik wist niet dat u iedereen in Doesburg kent, gezien uw commentaar.
  Mag ik u heel onbeschaamd vragen hoe u erbij komt dat het “vooral mensen zijn die niet in de gemeente of voor de gemeente werken” die op dit onderwerp reageren?
  Ik weet namelijk zo al van vier respondenten op dit forum en dit onderwerp dat ze in de gemeente Doesburg werken of in hun werkzame leven dat in Doesburg deden. En trouwens ook wonen.

  Gezien uw opmerking heeft u blijkbaar uw leven lang in Doesburg gewoond. Maar dat wil toch niet zeggen dat import-Doesburgers zoals ik bijvoorbeeld, niet ook hun mening mogen geven over de stad?
  Ikzelf ben absoluut niet tegen een monument. Integendeel, de geschiedenis is heel belangrijk in een stad als Doesburg en ik ben een warm voorstander voor het behoud van de historie in de eeuwenoude binnenstad.
  Maar in deze discussie gaat het volgens mij om het feit dat er (volgens sommigen) een boom is gekapt die eigenlijk nog gezond was. En niet zozeer of er een monument voor in de plaats komt.

  En dat is volgens mijn bescheiden mening niet: “commentaar vanaf de zijlijn”, zoals u het noemt. Maar juist het tegenovergestelde: Commentaar, omdat er volgens velen iets mis gaat in de communicatie naar de burger toe. De Gemeente moet wat duidelijker naar de bewoners communiceren. En daar gaat het hierover in de commentaren.

 18. robert duis

  @ Guido Hengeveld.

  Bravo! Ben het met jou commentaar richting mevrouw Beekman helemaal eens.

  Het is in Doesburg niet anders dan in Nederland als geheel.
  Je moet vooral niet van “buiten” komen en je moet je vooral niet in Doesburg blijvend vestigen.

  En als je dat wel doet omdat je Doesburg een mooie stad vindt dan, ja dan … moet je vooral geen mening hebben.

  Nee, je moet Doesburg alleen bezoeken als toerist, je zakken leeg schudden bij de plaatselijke middenstand
  en dan heel snel wegwezen om geen ander woord te gebruiken.

  Alleen de geboren Doesburger weet hoe het “moet” …. al zou je het van een Doesburger die zijn/haar kind
  op MONUMENTEN laat klimmen niet denken…….

 19. Ruud Smeenk

  Klopt het dat er in de regiobode ooit een aanvraag heeft gestaan voor een vergunning voor het kappen van het meubilair in de raadszaal i.v.m. een ernstige ziekte?Ik kan mij zoiets herinneren op de dag na 31 maart! Het is steeds weer een bevestiging dat er door het gemeentebestuur niet goed word geluisterd en gecommuniceerd naar alle inwoners van deze mooie stad. Of het nu gaat over de revitalisering van het noordelijk molenveld, de geluidswal of het huidige afvalbeleid, en nu weer de plataan, er worden excuses gemaakt en we gaan vooral weer op dezelfde manier van politiek bedrijven door.

 20. robert duis

  @Alle Boze Doesburgers.

  ADVIESNOTA voor de RAAD / Datum Collegebesluit 05-02-2013 (Bron: Internet).

  VOORSTEL VERPLAATSEN VAN HET ONAFHANKELIJKHEIDS MONUMENT.

  Kanttekeningen (enigszins verkort):
  ——————————————-

  Punt 1.2. Staat de boom in de weg?

  JA.

  Geen ruimte voor en de Boom en het Monument.
  De boom staat op een lijst van waardevolle bomen.
  De boom is ziek en heeft een beperkte levensduur.
  Het advies van de Bomenstichting ………”kappen geen probleem”.

  Met deze mededeling(en) moeten de Doesburgers het “doen” .
  Oh Ja …… vergeet nog bijna te vermelden dat de verplaatsing € 35.000.00 gaat kosten en
  dat het om bepaalde historische redenen voor september 2013 gebeuren moe(s)t….
  ……….. en zou dat laatste de “haast” kunnen verklaren?

  =========================================================

  Mijnheer komt bij de Dokter:

  Dokter: “U bent ziek mijnheer en U heeft een beperkte levensduur”.
  Mijn diagnose: Euthanasie, maar dan graag snel!
  Immers ………Uw vrouw wil dit jaar nog met de buurman trouwen……..

 21. Jo-Anne Troost

  Over de ‘verdwijning’ van het antieke meubilair uit de burgerzaal:

  Ik heb begrepen dat een antiquair uit Drempt heeft gezien dat onze gemeente de gehele inboedel van de burgerzaal op marktplaats had gezet voor het luttele bedrag van 150 euro. Deze antiquair heeft naar eigen zeggen herhaaldelijk gevraagd of de gemeente er zeker van was dit van de hand te doen en dacht dat zij hier spijt van zou krijgen. Vervolgens stond hij erop het tienvoudige, 1500 euro, te bieden voor het meubilair. Inmiddels heeft hij dit weer door kunnen verkopen (de vraag is: voor hoeveel?).

  Als het daadwerkelijk zo gegaan is, is onze gemeente bijzonder dom. Zij heeft er geen enkele notie van hoeveel goederen waard zijn en laat zich hier ook niet goed over informeren. Zij verkwanselt de inboedel terwijl ze geen cent te makken heeft. Wellicht was het een beter idee nog een paar jaar langer op de stoelen te blijven zitten en wat geld te besteden aan andere dingen, bijvoorbeeld aan het feest van het 777 jarig bestaan van de stad, want een stadsbestuur dat geen cent over heeft voor zo’n evenement is een aanfluiting.

 22. Guido Hengeveld

  Wat een verschrikkelijk verhaal, mevrouw Troost. Ik vraag me af wat hier nog aan gedaan kan worden. Er moet toch IEMAND in het stadhuis van de Gemeente Doesburg zijn geweest die heeft nagedacht? Er moet toch IEMAND zijn die zich verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van antiek meubilair, dat ook eigendom is van de bewoners van deze mooie stad? En tevens een redelijke geldelijke waarde vertegenwoordigt?

  Wie zou hiervoor verantwoordelijk gesteld kunnen worden? Daar MOETEN vragen over gesteld worden in de Gemeenteraad. Inderdaad, geld uitgeven ( 35000 Euro) voor het verplaatsen van een monument zoals Robert Duis meldt en dan ook nog eens antiek meubilair wegdoen en daar nieuw vreselijk lelijk meubilair voor terug kopen.
  Waarom wordt de Doesburger constant voor voldongen feiten geplaatst?
  Ik denk dat de regionale en landelijke kranten smullen van dit soort verhalen over een klein Hanzestadje waar van alles fout gaat dankzij een totaal afwezig stadsbestuur.

 23. Jo-Anne Troost

  Nog iets…
  Meneer van Immerzeel, kunt u mij vertellen wat de TOERISTISCHE waarde van het monument is wat zo nodig verplaatst moet worden voor een enorm bedrag? Komen mensen speciaal voor dit monument naar Doesburg? En als ze hier zijn, staan ze zich dan hier te vergapen aan dat ding, denkt u?

  Mijns inziens is het noodzaak de sfeer in de stad te behouden willen we dat toeristen hier nog komen. En dat betekent groen en winkels en cafe’s die open zijn… Willen we geen tweede Terborg of Groenlo worden met dichtgespijkerde winkelstraten, dan moet ook de gemeente wat doen: om te beginnen prioriteiten stellen.

 24. Rob Gossink

  Hoewel het niks te maken heeft met het oorspronkelijke onderwerp nog even over de al eerder genoemde vervanging van het meubilair in de burgerzaken van het gemeentehuis. Door het CDA, PvdA en VVD in juni vorig jaar een amandement ingediend met het voorstel om het meubilair NIET te vervangen, o.a. vanwege de hoogte van de kosten, het slechte financiële perspectief van de gemeente Doesburg en het ontbreken van een acute noodzaak. Dit amendement is door de overige partijen weggestemd. Dan weet je dus welke partijen hierop aangesproken kunnen worden. Zie http://www.doesburg.nl/bis/dsresource?objectid=2770 pagina 34 en 35.

 25. Robert Duis

  @Rob Gossink,

  Meubilair Gemeentehuis:
  ——————————
  Doet mij denken aan de tijd dat ik in het Bestuur (9 personen) van een voetbalclub zat: ” AFC – AMSTERDAM “.

  Daar werden de goede voorstellen afgestemd met 5 tegen 4 en
  werden de slechte voorstellen aangenomen met 5 tegen 4 …….. althans “goed en slecht” in mijn optiek.

  Dat noemen wij DEMOCRATIE.

  Moraal van het Verhaal:
  —————————–
  Hoe je soms last kan hebben van zogenaamde “verworvenheden” waarvan de DEMOCRATIE er een (1) is.
  Toch maar liever niets anders dan de DEMOCRATIE.

  Conclusie:
  ————
  Als ik de voor- en tegenstemmers v.w.b. het amendement bekijk,
  zou ik op basis van de politieke smaak, de stemming precies andersom hebben ingeschat.

 26. Edy Riewald

  Ik geef iedere persoon welke reageert op deze bomen/monumenten affaire de raad mij jullie e.mailadres te sturen dan kan ik andere informatie verschaffen, waar jullie ogen misschien opengaan.
  Ik wil dit niet via dit kanaal doen.
  met vriendelijke groeten van een geboren en getogen Doesburger, Edy Riewald
  mijn adres is Looiersweg 19 0313-472418

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑