Op donderdag 24 juli vindt het tweede concert plaats in  de serie wekelijkse zomeravond orgelbespelingen van StiDoMu in de Grote of Martinikerk te Doesburg. Het concert wordt uitgevoerd door Zsuzsa Elekes (1955), zij speelt werken van Mendelssohn-Bartholdy, Weggelaar, Bossi en Reger.

 

Dit concert draagt een feestelijk tintje omdat het voor Zsusza de 25e keer is dat zij een concert geeft in de zomerse orgelserie in de Doesburgse Martinikerk. Na afloop van het concert worden de toehoorders dan ook uitgenodigd het glas te heffen op dit heuglijke feit.

 

Zsuzsa Elekes studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Bartòk Conservatorium en aan de Franz Liszt Academie in haar geboorte-stad Boedapest. Na haar studie cum laude te hebben afgesloten, maakte een stipendium van de Hongaarse staat het haar mogelijk in Leipzig bij de organist Hannes Kästner te studeren, toentertijd organist van de Thomas Kirche. Daarna nam zij nog deel aan meestercursussen bij onder andere Marie-Claire Alain, Jean Guillou, Michael Radelescu en Tuigi Tagliavini.

 

Al tijdens haar studie won zij de tweede prijs van het Internationaal Liszt Orgelconcours in Budapest (1978). In 1980 won zij de eerste prijs van het Internationaal Bach Concours te Leipzig. Tweemaal werd Zsuzsa Elekes onderscheiden door het Liszt Gesellschaft voor haar opnamen met orgelwerken van Franz Liszt, terwijl haar in 1994 de Liszt-prijs van het Hongaarse Ministerie van Cultuur ten deel viel. In 1994 maakte zij een CD op het Monumentaal Walcker-orgel, die in Europa een goed onthaal kreeg evenals de onlangs verschenen CD met werken van Hongaarse componisten eveneens gespeeld op het Doesburgse orgel.

 

Het concert start om 20.00 uur. De toegang bedraagt 8,50 euro per persoon en 7,50 euro voor 65+. Donateurs van StiDoMu kunnen voor 6,50 euro naar binnen.