Op donderdag 30 juli bespeelt Zsuzsa Elekes het grote Walcker-orgel in het kader van de zomeravond orgelbespelingen van StiDoMu in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Zij voert werken uit van Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Zoltán Kodály, Max Reger en August Gottfried Ritter.

 

Zsusza Elekes (*1955) is sinds 1989 regelmatig in de Doesburgse orgelserie te beluisteren.

 

Zij studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Bartòk Conservatorium en aan de Franz Liszt Academie in haar geboortestad Boedapest. Na haar studie cum laude te hebben afgesloten, maakte een stipendium van de Hongaarse staat het haar mogelijk in Leipzig bij de organist Hannes Kästner te studeren, toentertijd organist van de Thomas Kirche. Daarna nam zij nog deel aan meestercursussen bij onder ander Marie-Claire Alain, Jean Guillou, Michael Radelescu en Tuigi Tagliavini.

 

Al tijdens haar studie won zij de tweede prijs van het Internationaal Liszt Orgelconcours in Budapest (1978). In 1980 won zij de eerste prijs van het Internationaal Bach Concours te Leipzig. Tweemaal werd Zsuzsa Elekes onderscheiden door het Liszt Gesellschaft voor haar opnamen met orgelwerken van Franz Liszt, terwijl haar in 1994 de Liszt-prijs van het Hongaarse Ministerie van Cultuur ten deel viel. In 1994 maakte zij een CD op het Monumentaal Walcker-orgel, die in Europa een goed onthaal kreeg evenals de onlangs verschenen CD met werken van Hongaarse componisten eveneens gespeeld op het Doesburgse orgel.

 

Het zomeravondconcert in de Martinikerk op 30 juli begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 9,00 euro per persoon. 65+ers Betalen 8,00 euro en donateurs van StiDoMu 7,00 euro. Het concert duurt ongeveer een uur.

Schermafbeelding 2015-07-25 om 15.48.54