ZON Blog: Nieuws onder de Zon

Een kleine vijf jaar geleden namen een aantal Doesburgse ondernemers het initiatief tot een ondernemersnetwerk. We zijn geen detaillisten, anders hadden we ons aangesloten bij de DOV. We hebben succesvolle maar bescheiden ondernemingen, dus zijn we geen partij voor de SID. Zo ontstond het Zakelijk Ondernemers Netwerk Doesburg, kortweg ZON. Een bont gezelschap van enthousiaste ondernemers met een maatschappelijke visie.

 

In alle diversiteit van het gezelschap zijn er drie kenmerken waar we ons allemaal zich in herkennen:

 

–       Niets is leuker dan zelfstandig ondernemen. En dat ook uit te dragen. Niet als saaie zieltjeswinner, maar door elkaar te stimuleren, in het eigen netwerk alert te blijven op opdrachten voor de anderen, tips en best practices uit te wisselen en anderen te laten zien hoe mooi ondernemen is.

 

–       Maatschappelijke betrokkenheid en een specifiek gevoel voor Doesburg. Noem het trots, liefde, thuis komen (na een lange dag de toren al zien als je de N 317 opdraait). Het kenmerkt zich ook door de wens actief onderdeel te zijn van de Doesburgse gemeenschap. De wens alle groepen en mensen in Doesburg zich met elkaar verbonden te laten voelen. Daaruit is de ‘goede doelenpot’ ontstaan, waarover later meer.

 

–       De wens, vooral van de zzp-ers onder ons, om het gemis aan collega’s met we je de dag met een kop koffie begint en de week met een biertje afsluit, te ‘compenseren’. Gezelligheid, maar wel met inhoud en de behoefte de grens tussen zakelijk en privé kneedbaar te maken. Zo is een van de leden de gangmaker achter ‘open coffee’, en vinden anderen op vrijdag elkaar bij De Waag of in het hotel voor een biertje en eten we een paar keer per jaar samen.

 

Graag vertel ik nog iets meer over onze goeden doelenpot. Door de jaren heen hebben de leden een bedrag aan lidmaatschap ingelegd dat mede bedoeld is om doelen binnen Doesburg te steunen. Het uitgangspunt daartoe vormt de verbinding tussen mensen in allerlei opzichten. Zo steunden we een project om schoolkinderen kennis te laten maken met klassieke muziek.

 

We dragen elk jaar bij aan Helpportrait waar fotografen kosteloos een dag druk zijn mensen te fotograferen die niet de middelen hebben een foto te laten maken. Voor Doesburg TV droegen we bij aan duurzame lampen en we steunen het Repaircafé. Met Soosiaal Doesburg 21+ organiseerden we kort geleden een brunch voor de bewoners van de hofjes. En natuurlijk zijn  we ook druk met Doesburg 777. Niet alleen dragen we bij in euro’s, we zijn ook van handen aan de ploeg. Dat leidt soms tot jarenlange verbintenissen; zo werd ik vier jaar geleden door een mede-Zonner gevraagd te helpen bij de Maartensmaaltijd en het is nog steeds de enige plek waar ik ‘opschep’.

 

Zo, dit is de eerste van een reeks ZON-blogs. Om onszelf en onze band met Doesburg meer kenbaar te maken gingen we graag in op het aanbod van Richard Kok om ons een ‘blogplek’ te bieden op Doesburg Direct. Wilt u weten wie die Zonners en hun bedrijven zijn? Hoe we kijken naar de wereld van het maatschappelijk ondernemen en wat wij kunnen betekenen voor werkgelegenheid en innovatie in Doesburg? Let dan op ons blog.

 

Veel leesplezier!

 

Wil Verlaan 300Wil Verlaan is voorzitter van ZON Doesburg. Samen met Casper Bakker schrijft ze op toerbeurt over ontwikkelingen binnen en rond ZON Doesburg.

1 reactie

  1. Frans van der krul

    Fijn zo’n organisatie met een goede doelenpot, hoop dat dit nog lang door mag blijven gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑