‘Couchsurfing zet Doesburg op de kaart’

Social travelling, een logiesvorm waarbij particulieren bij particulieren slapen, is hot. Ook in Doesburg is er een vorm van dit fenomeen waarneembaar. Zo zijn er op Couchsurfing.org al enkele Doesburgers die een slaapplek aanbieden aan (buitenlandse) toeristen. Ze bieden ze onderdak, gaan met ze in gesprek en nemen ze mee naar leuke plaatsen. Een van die aanbieders op Couchsurfing.org is journalist Anneke de Bundel. Ze kreeg deze zomer diverse internationale bezoekers over de vloer en gaf ze een rondleiding door Doesburg en omgeving. Voor De Bundel is het niet alleen leuk om in aanraking te komen met andere culturen, ook is het volgens haar goed voor Doesburg. ‘Couchsurfing zet Doesburg op de kaart’.


Waarom ben jij host op Couchsurfing.com?
Ik vind het gewoon leuk mensen uit allerlei delen van de wereld te ontmoeten. Deze zomer bleven we thuis en dat leek een mooie aangelegenheid om ons huis open te stellen voor reizigers die een slaapplek nodig hebben. Het levert bijzondere ontmoetingen op. Zo kregen wij twee orthodoxe joden te gast. Zelf vertrek ik in oktober met mijn man naar de Palestijnse gebieden. Je kunt je voorstellen dat het best spannend is om het daar over te hebben, maar het kon. En we zijn uitgenodigd om bij hen te komen in het najaar.


Hoeveel (buitenlandse) gasten ontvang jij deze zomer, uit welke landen en hoe lang verblijven ze in jouw huis?
Een stuk of 15, variërend van de man op de fiets tot een heel gezin op de fiets die in de tuin kamperen. De landen deze zomer: Israël, VS, Portugal, Taiwan, Polen. Aanvragen uit Estland en Venzuela heb ik moeten afwijzen, omdat we op die momenten geen plek hadden of al gasten hadden.


Wat laat je ze van Doesburg zien?
Ik wandel met ze langs de IJsselkade en loop dan de stad in. Met de Israëli’s ben ik langs de plaquette van de voormalige synagoge gelopen en heb ik wat verteld over het bevrijdingsmonument. Met hen heb ik ook fietsen gehuurd en ben ik naar Bronkhorst gefietst. De Waag of een ander terrasje zit meestal in de route evenals het Mosterdmuseum. Het ligt een beetje aan de gasten wat ze leuk vinden. Sommige willen fietsen, anderen juist wandelen.


Wat vinden ze van Doesburg?
Mooi, de meeste toeristen zijn op Amsterdam gericht. Logisch, want daar komen ze meestal ook aan. Er zijn er maar weinigen die over het oosten nadenken. In Amsterdam kunnen ze zelden iets krijgen omdat iedereen naar Amsterdam wil. In het oosten en noorden kunnen ze veel makkelijker terecht en dan zijn ze aangenaam verrast over wat ze aantreffen. Voor een aantal van mijn gasten waren wij een stop op weg naar het noorden als Kopenhagen of Zweden. Of voor Polen vormden wij een mooie stop als ze Nederland in fietsen.


Hoe belangrijk kan couchsurfing zijn voor Doesburg?
Je zet de plaats op de kaart. Maar daar moet je wel wat voor doen, want ik heb nog geen aanvraag gehad voor iemand die Doesburg als eerste keus had. Ik kijk meestal welke mensen wat in Utrecht, Arnhem of Nijmegen zoeken. Als blijkt dat ze niet specifiek die stad nodig hebben, bied ik ze een slaapplek aan. Vaak komen daar leuke ontmoetingen uit voort. De meeste couchsurfers zijn jongeren en die willen naar de grote stad. Juist voor de oudere couchsurfer kun je wat betekenen omdat die vaak komen fietsen of graag iets anders willen zien. De horeca profiteert er in ieder geval van evenals een aantal winkels.

5 reacties

 1. robert duis

  Anneke de Bundel verdient een “lintje”. Zij lijkt mij “te goed” voor deze wereld. Afgezien van de B&B – huizen en het Hotel Doesburg welke zeker van dit initiatief niet echt vrolijk zullen worden, vraag ik mij af of zij wel beseft “Waar zij mee bezig is?”
  Hoop vurig dat zij in haar bezoekers nooit teleurgesteld gaat worden.
  Wat haar idee betreft ….”Dat de Horeca en de winkels van deze mensen gaan profiteren”, zou ik willen zeggen: “Pas maar op voor deze PROFITEURS!”.

 2. Aernoudt Bottemanne

  @Robert: glaasje water nodig?

 3. robertduis

  Aernoiudt Bottemanne – hoop dat ik Uw naam goed gespeld heb – kunt U zich enigszins nader verklaren? Respecteer elke andere mening inzake “Couchsurfing”. Uw reactie is mij waarlijk te onduidelijk om hier een andere mening in te kunnen ontdekken. Alvorens U misschien op dit bericht wederom gaat reageren – hetgeen ik hoop – adviseer ik U eerst het Internet even te raadplegen v.w.b. de zeer afschuwelijk ervaringen die mensen met dit verschijnsel “Couchsurfing” hebben ondervonden.

 4. robert duis

  Beste Aernoudt Bottemanne,
  Helaas geen reactie. Heb uit nieuwsgierigheid toch even op het Internet een en ander opgezocht. Uw voornaam hadden wij beiden niet goed gespeld. Dat is evenwel niet mijn schuld! Verklaar U nader met Uw opmerking: “Glaasje water nodig?” Water schijnt in Uw leven een grote rol te spelen. Maar wat dat nu precies met onze opvattingen over “couchsurfing” te maken zou kunnen hebben,ontgaat mij nog steeds volledig.

 5. Arvid Ehlert

  Storm in een glas water lijkt mij 😉
  Wat een inzet Anneke, mooi initiatief om Doesburg op de kaart te zetten. Misschien dat de B&B’s er zelfs wel weer klanten uit nieuwe landen bij krijgen. Mond op mond reclame is nog altijd de beste en met Anneke en Doesburgs pracht moeten we goed scoren volgens mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑