Doesburgers die de Hoge Linie eens goed willen bekijken, krijgen zaterdag 18 augustus een mogelijkheid hiertoe. Dan wordt het natuurgebied opengesteld voor belangstellenden die onder begeleiding van een expert een wandeling kunnen maken door de Hoge Linie. De rondleiding wordt gehouden in het kader van het project “Doesburg, van palissadewal tot garnizoensstad” en georganiseerd door Streekmuseum De Roode Tooren met medewerking van Staatsbosbeheer.


Onder leiding van leden van de Vogelwerkgroep van het Streekmuseum en de Stichting Menno van Coehoorn, wordt er uitgebreid informatie verstrekt over de bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden van dit monument.


De Hoge en Lage Linie, of zoals meestal gezegd “de Batterijen”, werden naar ontwerp van Menno baron van Coehoorn aangelegd tussen 1701 en 1730. In de jaren dertig van de vorige eeuw stond men op het punt om dit eeuwenoude vestingmonument te egaliseren. Een verbod van het ministerie heeft dit uiteindelijk voorkomen. In 1948-1949 werden de wallen geheel gerestaureerd en weer in profiel gebracht. Onlangs is in een interessant rapport nog weer vastgelegd wat de status voor de toekomst kan zijn van dit unieke erfgoed.


Deelname is gratis, maar uitsluitend na aanmelding (tot vrijdag 17 augustus, 16.00 uur) bij het museum: 0313-474265 of museum@deroodetooren.nl. Het aantal deelnemers is beperkt. Het vertrek is om 10.00 uur vanaf het viaduct in de rondweg ter hoogte van de Van Middachtenweg/Coehoornsingel in Doesburg. Stevige schoenen of laarzen zijn aanbevolen.