‘Doesburg is een echt “ontdek je plekje”-stadje’

Doesburg speelt een rol in IJsselroute, een nieuw boek met elf fietstochten en zeven stadswandelingen door steden gevestigd aan de IJssel. Auteur Diederik Mönch bezocht Doesburg vele malen om er uitgebreid over te schrijven. DoesburgDirect.nl vroeg hem naar zijn ervaringen, naar het onderscheidende vermogen van de stad en naar wat beter kan op toeristisch vlak.Hoe groot is de rol van Doesburg in de nieuwe gids?

Doesburg is een van de gezicht bepalende plekken langs de IJsselroute. Net als de andere IJsselsteden is Doesburg een brandpunt van de “IJsselcultuur”. Behalve door de rivier is deze cultuur getekend door de Hanzeperiode. Wie in Doesburg op zoek gaat naar de IJsselcultuur vindt veel bevestiging. De belangrijkste historische gebouwen stammen uit de tijd van de Hanze en de baksteengotiek is rijk vertegenwoordigd.


Zoals ik in de gids voor de IJsselroute beschrijf zijn kunst en cultuur de bloem van de economie. In het geval van de IJssel en de Hanze uitte zich dat vooral in religie en onderwijs. Behalve de Martinikerk houden diverse voormalige kloosters en de Latijnse school de herinnering aan deze bloeiperiode.


Wat is uw mening over Doesburg?

De IJsselroute combineert het fietsen langs de landelijke IJssel met stadswandelingen in de IJsselstadjes. Voor deze combinatie heeft Doesburg de ideale schaal.


Doesburg is een echt ‘ontdek je plekje’-stadje. Na een uur of enkele uren rond gedwaald te hebben van de ene fotogenieke plek na de andere, stap je verfrist weer op de fiets om de tocht langs de IJssel voort te zetten.


Met welke bezienswaardigheden onderscheidt Doesburg zich van andere steden zoals Zutphen en Arnhem?

Doesburg heeft, ten opzichte van de andere IJsselsteden meerdere unique selling points:

 • Aantrekkelijk is de schaal van het stadje: te groot voor een dorp, te klein voor een stad. In de 19e en de 20ste eeuw is de ‘vooruitgang’ grotendeels uitgebleven. Deze achterstand is heden ten dage in toeristisch opzicht een voorsprong. De tijd lijkt stilgestaan te hebben. Het stratenpatroon is een fossiel van de middeleeuwen. Het stadje zou door Anton Pieck bedacht kunnen zijn. Het weinige autoverkeer en de ronddwalende bezoeker zitten elkaar in de straatjes niet in de weg.
 • ‘De Verblokkering’ is uitgebleven. Het stadje blinkt uit in het rijke aanbod van zelfstandige zaakjes, waarvan vele met kunst en ambacht zich richten op mensen met ‘smaak’. De galeries, ambachtelijke bedrijfjes en culturele evenementen op straat dragen bij aan de beleving van Doesburg als middeleeuws stadje. Misschien niet uniek, maar wel prettig is het rijke aanbod van horeca.
 • Bijzonder aan Doesburg vind ik ook het kleurenbeleid ten aanzien van de gevels. Simon Carmiggelt noemde Doesburg na een bezoek in 1968 ‘grijs’ en vol met ‘huizen die moe en der dagen zat zijn’. Wie nu door Doesburg dwaalt zal opvallen dat veel panden er fris en kleurig bijstaan, waarbij stemming blauw en rood overwegen. Dit geeft Doesburg een eigen gezicht.


Wat kan er ten aanzien van toeristische uitstraling beter in Doesburg?

Doesburg doet het in toeristisch opzicht best goed. Maar er zit volgens mij meer potentie in:

 • De binnenstad wordt bijna geheel omringd door de IJssel en Oude IJssel. Zo’n groot rivierfront lijkt me voor andere steden jaloersmakend. Maar Doesburg buit de kansen onvoldoende uit. Met de architectuur van Adolfo Natalini op het Contre Escarpe heeft de gemeente visie en durf getoond. Maar de ontwikkeling van het rivierfront blijft hangen. Het Contre Escarpe is te veel een gated community en niet de levendige plek die het zou kunnen zijn. Als je op de parkeerplaats op de Koepoortwal staat is er niets dat je wijst dat je op een steenworp afstand van de IJssel staat. Het ‘IJsselgevoel’ ontbreekt.
 • Bijzonder aan Doesburg is ook de gaafheid van de vestingwal. Maar er is nauwelijks een relatie tussen de stad en de vestingwerken. Een stukje wandelen over de vestingwal, de stadspoort uit, langs een molen op het bolwerk, zou een logisch onderdeel moeten zijn van een dagje Doesburg.
 • Een gemiste kans is vooralsnog het Arsenaal. Terecht heeft de gemeente veel geld gestoken in de restauratie. Het complex behoort tot de cultuurhistorische hoogtepunten van de stad. Maar in plaats van leegstand en object van speculanten behoort dit het culturele kloppend hart van de stad te zijn. Voor de toeristisch zou dit het logisch beginpunt voor een verkenning van de stad moeten zijn. Het zou onderdak kunnen bieden aan het VVV, het stadsmuseum, stadsboekhandel, galerie, museumcafé, een concert- en theaterzaaltje…


Wat is uw geheimtip in Doesburg op te bezoeken?

De stadswandeling door Doesburg in de gids voor de IJsselroute voert langs dertien ‘kijk- en doepunten’, los nog van de aanbevolen gelegenheden voor koffie en lunch. Voor de toerist die misschien voor het eerst in Doesburg komt zijn dat evenzovele ‘eye openers’.  Maar de acht eeuwen oude Martinikerk kun je toch moeilijk een Geheimtip noemen. Maar wat dan wel?


Tip 1: dwaal rond door de stad en ontdek de vele fotogenieke plekjes die moeilijk in een reisgids te vatten zijn.

Tip 2: de Doesburgse Culturele Zondagmiddagen.

Tip 3: beklim de kerktoren.

Tip 4: loop door naar de IJsselkade.


IJsselroute

ISBN 978-90-5881-407-4

auteur: Diederik Mönch

uitgever: Buijten en Schipperheijn

winkelprijs € 13,90


meer informatie: www.ijsselroute.nl

1 reactie

 1. ik

  Hele bruikbare tips vooral met betrekking tot het Arsenaal!
  Hopelijk leest iemand van de gemeente dit ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑