4 en 5 mei tal van activiteiten in Doesburg

Het Comité 4/5 mei Doesburg heeft het programma voor dit jaar bekendgemaakt. Dit jaar is er onder andere een tocht langs monumenten, is er een fototentoonstelling en draaien er films.

Om alle generaties bij het thema oorlog en vrijheid te betrekken heeft het 4/5 mei comité Doesburg afgelopen weken het project Kind en Oorlog op de basisscholen uitgevoerd. Kinderen maakten aan de hand van verhalen van toen en nu gedichten en illustraties.

Een aantal gedichten zijn op muziek gezet. Alle gedichten zijn gebundeld. Op 5 mei is er een bruisende manifestatie op de markt waar de kinderen hun gedichten zingen en voordragen.

Op 4 mei beginnen we om 14.00 uur met de ‘Tocht langs de monumenten’. Doesburg telt 11 monumenten/oorlogsgraven met allemaal een eigen verhaal. We staan stil bij de gebeurtenissen en vooral bij de mensen die genoemd worden.  

Op de avond van 4 mei is vanaf 19.25 uur de stille tocht vanaf het vredesmonument op de Markt. Vanaf 20.02 uur is de herdenkingsbijeenkomst met bijdragen van burgemeester Loes van der Meijs, Peter Bakker, Erdem Kaya, het Muziekcorps der Voormalige Schutterij, het Koninklijk Doesborghs mannenkoor en de doedelzakspeler Wout van der Heijden.

Op 5 mei vanaf 13.30 uur zijn we weer op de markt bij het Vredesmonument. Dan wordt de eerste gedichtenbundel Kind en Oorlog en de cd door de burgemeester uitgereikt aan de jongeren van World Servants, die zich inzetten voor mensen in de wereld die onder moeilijke omstandigheden leven.

Daarna zingen Marco Prins (Muziek Factory) en de kinderen van de basisscholen de liedjes en worden gedichten voorgedragen. Eenmaal uitgezongen start de om 14.45 uur de kinderwandeling. Een wandeling langs bijzondere plekken in de binnenstad.

Onderweg worden verhalen uit de oorlog verteld, staan we stil bij de kinderen in oorlogstijd: wat speelden ze, wat snoepten ze? We zoeken naar de onderduikplekken en we kijken in een kelder waar kinderen in de laatste dagen van de oorlog moesten schuilen.

Voor kinderen (en hun begeleiders) die niet ver kunnen lopen rijden er voertuigen mee uit de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend verzorgt het jongerencentrum 0313 een programma in het Arsenaal.

Om 16.00 uur wordt een tentoonstelling van foto’’s van toen en nu geopend. Daarna volgt een programma in het filmhuis met films voor jong (16.15 uur) en oud (19.00 uur).

Op woensdag 4 mei is er, na afloop van de Dodenherdenking op de Markt in Doesburg, van 21.00 tot 22.00 uur, een aangepast programma in de Gasthuiskerk. Na een kopje koffie in de foyer is er een sfeervol programma van ongeveer een uur met muziek, verhalen en gedichten. Net als vorig jaar zal ook dit jaar op 4 mei, na de Dodenherdenking bij het Vredesmonument van Jan Wolkers, een bijeenkomst plaatsvinden in de Gasthuiskerk in Doesburg.

Gedurende een uur wordt een programma uitgevoerd met gedichten, verhalen en muziek, in de sfeer van de herdenking. Jan Ravensteijn leest gedichten, Tineke Beishuizen vertelt verhalen, Jesse Schilderink en Jetse de Jong spelen saxofoon en piano.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgSlaapspecialist Ralph KlaassenLa Boucherie en Stadshotel Doesburg.

1 reactie

  1. Saskia Kevelham

    Er staan hier allemaal mensen met kinderen te wachten bij het vredesmonument voor de kinder wandeling. Wanneer begint het?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑