7 Vragen voor de voorzitter (3): Ellen ten Have

In de rubriek “7 Vragen voor de voorzitter”,  als afsluiter van de maand maart en als rustmoment op deze eerste paasdag van 2013, stelde ik 7 vragen aan Ellen ten Have. Zij is voorzitter van gymnastiekvereniging Unitas.

joost de wolf / JdW Fotografie :: JdW_130320_02

Hoewel Ellen is geboren in Doetinchem woont Ellen al haar hele leven in Doesburg. Ellen is 46 jaar en is getrouwd met Marcel. Ellen heeft een zoon Brian van 16 jaar en een dochter Britt, die op 1 april 13 jaar wordt. Sinds 1 juli 1987 is Ellen als service medewerkster werkzaam bij een grote bank in Doetinchem. Op 29 september 1971, als 5 jarig meisje, is zij lid geworden van gymnastiekvereniging Unitas.

 

‘Het duurde niet lang of ik stroomde door naar de selectie en behaalde het diploma Assistent. Op jonge leeftijd assisteerde ik bij groepen van mijn toenmalige trainer Henk Brouwer.’ In het jaar 1986 kwam er een kader tekort binnen de vereniging en heeft het bestuur op aanraden van Henk Brouwer, Ellen benaderd om trainster te worden. Ellen werd 20 augustus 1986 trainster en er kwamen 4 groepen onder haar leiding. ‘In die tijd was een licentie nog niet verplicht’ vertelt Ellen. Een aantal jaren later behaalden ze haar diploma aerobic-instructrice.

 

Na 19 jaar bestuurslid te zijn geweest is Ellen op 1 juli van dit jaar 5 jaar voorzitter van deze vereniging. Op 26 september 2011 kreeg Ellen van de voorzitter Johan van der Burg van het district Oost van de KNGU het 40 jarig lidmaatschapsspeldje en het speldje teken van verdienste in het zilver uitgereikt voor het 25 jaar lesgeven en voor de bestuursfunctie van 20 jaar.  ‘Unitas is mijn derde kindje’ aldus Ellen.

joost de wolf / JdW Fotografie :: JdW_130320_01 Ellen ten Have

U bent voorzitter van Turnvereniging Unitas, is dit een vereniging waar vooral jonge kinderen met de mooie turnsport bezig zijn?
Onze vereniging is voor alle leeftijden. Ons jongste lid is 3 jaar en ons oudste lid wordt in juni 87 jaar.  Recreatief bezig zijn staat heel hoog in ons vaandel. Daarnaast hebben wij wel de mogelijkheid om door te kunnen stromen en training te krijgen op selectie niveau. Er zijn gymnasten die meedoen aan Gelderse kampioenschappen. Ook zijn wij een van de weinige verenigingen die een groep jongens heeft en daar zijn wij reuze trots op. Naast onze jeugd telt de vereniging vier groepen Meer Bewegen Voor Ouderen en is er ook een damesgroep die fanatiek meedoet aan step aerobic.

 

Ná het jubileum uitvoering “Unitas Musical Show” vorig jaar, waar veel bezoekers kwamen kijken moet de vereniging nu toch wel weer vooruit kijken. Is er een toekomst visie?
Wij kijken nooit al te ver vooruit, er gebeuren altijd weer zaken waar je geen invloed op hebt. Onze visie is om het lid worden van onze vereniging heel laagdrempelig te houden en het ledenaantal van 200 vast te houden. Daarnaast proberen wij de contributie zo laag mogelijk te houden, zodat deze sport voor iedereen toegankelijk blijft. We proberen onze jeugd te stimuleren om assistenten cursussen te volgen en zijn op dit moment iemand aan het opleiden op niveau leider 3.

joost de wolf / JdW Fotografie :: JdW_130320_03

Het voorzitterschap is een belangrijke functie. Of leidt u alleen de vergaderingen?
Nee, ik leid niet alleen vergaderingen. Wij houden naast onze bestuursvergadering ongeveer vijf keer per jaar een vergadering met onze technische leiding. De zaken die besproken zijn of waar een actie op ondernomen moet worden pak ik direct op. Ook krijg ik bijna dagelijks mail die beantwoord moet worden.

 

U combineert het voorzitterschap met het geven van trainingen. Is deze combinatie wel goed voor de dagelijkse gang van zaken.
Binnen ons bestuur hebben twee leidinggevenden een bestuursfunctie. Hieruit kun je concluderen dat de betrokkenheid binnen onze vereniging zeer groot is. Ook wij kampen met een tekort aan vrijwilligers. De combinatie voorzitter en het leidinggeven heeft in ons hechte team geen nadelige gevolgen. Je weet wat er leeft op de gymvloer en pakt op deze manier snel de zaken op die door het bestuur opgelost of besproken moeten worden. Wat binnen Unitas opvallend is, is dat er zeer weinig wisselingen zijn in trainers en bestuursleden. Wij zetten ons allemaal voor 200% in voor onze vereniging.

joost de wolf / JdW Fotografie :: JdW_130320_04

Houdt u zich ook bezig met technische zaken binnen de vereniging?
Doordat ik al jarenlang actief ben binnen onze vereniging ben ik onbewust ook gebombardeerd tot hoofd van de technische leiding. Ik bereid alle clubkampioenschappen voor die wij organiseren. Hier gaat heel veel tijd in zitten, maar het is heel leuk om te doen. Het turnen biedt veel diversiteit, wij hebben dan ook de meeste toestellen in eigen beheer. Ik controleer of met onze materialen goed wordt omgesprongen en deze altijd weer goed op slot worden weggezet. Mocht er een keer iets gerepareerd moeten worden, dan hebben wij daar onze voormalige voorzitter Felix Hermanns voor die nog steeds hand en spandiensten verricht.

 

Bent u zelf ook actief of bent u alleen passief betrokken?
Dat kun je wel zeggen. Ik geef twee uur turnen aan recreanten meisjes in de leeftijd van 10 jaar en ouder. Daarnaast sta ik voor 20 dames op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 en geef dan step aerobic. Ook organiseer ik jaarlijks onze inmiddels traditionele narcissen actie. Op 13 april komen de meisjes en jongens van onze club weer langs de deur! Zoals iedereen misschien weet bestaat er sinds 2011 de groep Samenwerkend Sportend Doesburg. Hierin hebben zeven verenigingen plaatsgenomen, zo ook Unitas. Samen met onze secretaris Dinie Troost zit ik deze vergaderingen bij en zijn wij actief betrokken in het meedenken en uitvoeren van allerlei zaken die binnen de sportverenigingen leven. Ook organiseer ik al jaren namens gymnastiekvereniging Unitas de collecte Fonds voor Gehandicapten Sport.

joost de wolf / JdW Fotografie :: JdW_130320_06

Is er meer dan alleen Unitas?
Natuurlijk is er meer dan alleen Unitas, dat zou niet goed zijn. Ik zeg wel vaak: “het is maar goed dat ik niet alle uren bijhoud die ik in onze vereniging steek”. Waarschijnlijk kom ik er dan achter dat dit mijn tweede part time baan is! Mijn gezin is natuurlijk super belangrijk en ben ik als alle andere moeders druk met het organiseren van het dagelijkse leven bij ons thuis. Ik leef erg naar vakanties toe en kan dan ook de knop goed omdraaien en weer heerlijk bijtanken. Er gaan dan een hele stapel boeken mee en dat zijn dan mijn momenten.

 

 

Fotografie: joost de wolf / JdW Fotografie uit Doesburg
Met speciale dank aan: Unitas en Laura

2 reacties

  1. Carla Groot Roessink

    Een prima intervieu met een enorm enthousiaste vrouw die zich helemaal inzet voor de vereniging. Het is geweldig om te kijken en vooral te genieten van de uitvoeringen die de vereniging organiseerd. Ook heb ik ontdekt dat het zeer gewaardeerd wordt wat zij voor de vereniging betekend. Dat geeft haar de kracht en het doorzettingsvermogen om hier al haar energie in te stoppen. En zeker haar gezin die haar daar van alle kanten bij steunt. Dat Unitas trots op haar is heb ik gehoord,,,,,,,WEES ER OOK MAAR TROTS OP!

  2. Yvonne Irving

    Ga zo door Ellen! Mooi gesprek, mooi mens, mooie turnfoto’s. Leuke rubriek brengt Doesburges dichtbij, fantastisch wat deze mensen allemaal doen. Unitas een begrip in Doesburg hopelijk blijft dat nog lang zo. Petje af!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑