Afvaldiscussie: CDA Doesburg wil plasticafval ook in zakken

CDA Doesburg roept in het kader van de afvaldiscussie in Doesburg het college van B en W op om Doesburgers de mogelijkheid te bieden om, indien gewenst, plastic afval aan te bieden in zakken. Dit om te voorkomen dat Doesburgers verplicht een extra bak te kiezen of plastic afval zelf moeten wegbrengen.


CDA in een persbericht: ‘Wij roepen het college op Doesburgers in de gelegenheid te stellen om, evenals de mensen die een citybin gebruiken, het plastic afval in zakken aan te laten bieden. Op die manier komt het college tegemoet aan een deel van de mensen die grote problemen hebben met het stallen van een ongevraagde extra container voor het plastic afval. Bovendien kan het college toch vasthouden aan het, voor hen, dringend gewenste ophaalsysteem voor plastic afval, met de hieraan gekoppelde hogere opbrengst van plastic afval’.


Het afvalbeleid in Doesburg zorgt al geruime tijd voor veel reacties onder de inwoners. Donderdag 20 september staat het afvalbeleid op de agenda van de commissie VROM.

11 reacties

 1. Kees van Immerzeel

  In de raadsvergadering van donderdag 26 januari 2012 heeft GroenLinks een amendement ingediend op het afvalbeleidsplan. In dit amendement werd voorgesteld het plastic op te halen met plastic zakken in plaats van minicontainers. Alle partijen, inclusief het CDA, stemde tegen dit amendement! Voortschrijdend inzicht?

 2. Frans van der Krul

  Eén keer in de 3 weken plastic ophalen lees ik in de folder die ik kreeg samen met een aantal zakken, deze zijn wel erg klein.
  Dat worden dus meerdere zakken ergens zien op te slaan, met 1 zak per 3 weken red ik het niet, vraag me dus af waar op te slaan, op een appartement met een balkon van 9m2 er staat al een vuinisbak.Hierbij moeten dan nog een aantal plastic zakken, wordt zo wel erg vol op mijn “milieu”balkon.Ik hoop dat er nog plaats overblijft om te zitten, anders dan op de zakken.Geef mij maar de “bollen”terug!

 3. wim robbertsen

  @ kees: In die bewuste vergadering is door het CDA tegen gestemd omdat het CDA de gang van zaken (het niet horen van Doesburgers/wijkraden/..) afkeurde. Nu het bewuste raadsvoorstel is aangenomen hopen we alsnog op een geste richting de bezorgde Doesburgers.

 4. Willy van Dooren

  @frans misschien beter inkopen doen waardoor je minder plastic hebt? want eigenlijk gaat het daarom dat men bewuster inkoopt en natuurlijk de verpakkings-industrie die moet leren om zo min mogelijk te verpakken in plastic maar dat zal wel nooit lukken omdat het altijd bij de bevolking wordt gelegd want tja wij hebben daarom gevraagd is altijd de opmerking van de industrie.

 5. Frans van der Krul

  Willy,
  De lobby van kunststof fabrikanten is er groot, deze willen niet recyclen en daarom zal er steeds meer kunststof in onze maatschappij terecht komen.De consument moet het maar oplossen, vandaar dat we zelf meer moeten doen.
  De feiten: Statiegeld heffing op kunststof drankverpakkingen is zeer effectief. Meer dan 95 procent van de flessen wordt door de consument teruggebracht naar de winkel, waardoor een stroom kunststof ontstaat die niet wordt vervuild door andere verpakkingen en etensresten. Daardoor kunnen deze flessen beter worden hergebruikt, en zijn ze als afval meer waard.
  Dit zijn de eerste stappen in een nog grotere afval stroom die we moeten gaan scheiden.
  Denk hierbij aan het volgende:
  De containers/ zakken zijn onderweg om blik en drankkartons te scheiden van het overige.
  Waar houd het op?

 6. Marjon van Hintum

  Beste Frans,

  Het afval hergebruiken is de toekomst. De manier waarop zal zich aan de kosten en technieken aanpassen. Wen er maar vast aan!

 7. Frans van der Krul

  Marjon,
  Alles gaat straks in het grote zwarte gat (ondergrondse container)en wordt niet gerecycled, is dat wat je dan wilt?
  Hergebruik heeft zeker de toekomst, en afval zakken op straat wordt nu de toekomst.Weg waaiende plastic zakken.
  Nascheiden is de echte zeer nabije toekomst!

 8. Hanny ten Dolle

  De oranje bollen op de Kloostertuin zijn al voor de helft verdwenen.
  Zijn gisteravond uitgebrand.
  Dus dat probleem hoeven ze niet meer op te lossen.

 9. Aernoudt Bottemanne

  Hergebruik heeft zeker de toekomst, sterker nog: als we dat niet doen, hebben we in Nederland een economie die het niet meer gaat volhouden vanwege de (stijgende) prijzen van grondstoffen. Daar is een lezing over op 30 November in De Waag die aanvangt om 20:00. Meer details volgen nog op DoesburgDirect. (de presentatie gaat over de kringloop/recycle economie (met een duurder woord: circulaire economie)

  Aansluitend aan de lezing is de mogelijkheid tot deelname aan de discussie in een soort politiek café.

  Om een indicatie te geven over het ‘plastic probleem’: er drijft inmiddels een paar miljard kilo aan plastic op zee. Dat is een ‘prestatie’ van amper 50 jaar…

  Zie: http://www.youtube.com/watch?v=pEKohTXF4Xw
  Of deze: http://www.youtube.com/watch?v=q9jICIEtgeo

 10. Willy van Dooren

  het blijft gewoon simpel, leer zomin mogelijk producten te kopen met teveel plastic en anders bij producten van grotere omvang(tv,wasmachine enz..)het afval in de winkel laten, het blijft goed oppassen met wat je koopt.
  en wat betreft 1 x in de 3 weken daar heb ik met plastic niet zoveel moeite mee dat gaat niet rotten en stinken maar 1x in de 3 weken de afval containers laten legen dat is wel roepen op stank…

 11. Frans van der Krul

  Aernoudt Bottemanne,
  Je maakt me nieuwsgierig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑