Grafisch kunstenaar André Bikker, eigenaar van De Schilderschool in Doesburg,  heeft een inzending gestuurd voor de expositie Beeld van Beatrix van de NOS. De titel was: Zicht op de toekomst – Appeltjes van Oranje ingegoten in giethars. Deze inzending sloot twee weken geleden. Inmiddels is het kunstwerk, met de aangekondigde troonwisseling, realiteit.


Tientallen appeltjes van Oranje volgen ritmisch de contouren van Koningin Beatrix. In kunsthars een gestileerd portret van Beatrix. Het beeld van ruimte die ontstaat door de jaren heen omdat de appeltjes van Oranje zullen krimpen is symbolisch voor dit moment: de verjaardag van Koningin Beatrix en haar afstand doen van de troon. Dit is op een bijzondere wijze gesymboliseerd in haar blik naar boven.


Een ander perspectief wat ze nu krijgt nu haar zoon Willem Alexander haar gaat opvolgen. De mandarijnen zullen door de jaren heen krimpen en ruimte openlaten. Het beeld blijft als een icoon zichtbaar. Maar de leegte zal dan overheersen.


Het kunstwerk is van twee zijden te zien. Aan één zijde kijk je op de buitenkant van de appeltjes van Oranje, de andere zijde toont de binnenkant van de appeltjes en de prachtige stervorm van het koningshuis. Elementen van symboliek in dit kunstwerk zijn de kroontjes op de buitenzijde van de appeltjes van oranje en de sfeer van vorst die het oproept als bijna ingevroren mandarijnen in kunsthars.


De inzending is niet meegenomen op de expositie van het Loo, maar de symbolische waarde is volgens Bikker gegroeid met de verrassende mededeling van onze koningin. De maker overweegt als het op Koninginnedag nog geen plaats heeft gevonden, het kunstwerk in een verloting op 30 april beschikbaar te stellen voor de bewoners van Doesburg en omgeving.