Arsenaal in Doesburg krijgt multifunctionele bestemming

Ondernemers uit Doesburg willen het uit de vroeg 15-de eeuw daterende Arsenaal verwerven, restaureren en exploiteren. Zij willen het gebouw een multifunctionele bestemming geven. Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de plannen en besloten in te stemmen met het voorgestelde gewijzigde gebruik van dit monumentale pand. Volgens het bestemmingsplan zijn kantoren, maatschappelijke voorzieningen, beperkte centrum voorzieningen en een dienstwoning toegestaan. Hiermee komt een einde aan de jarenlange leegstand van een zeer markant en belangrijk historisch gebouw in Doesburg.

 

De restauratie en afbouw van het Arsenaal werd enkele jaren gelden gestaakt door de eigenaar. Vanaf dat moment is er, door alle betrokken partijen, gezocht naar een nieuwe eigenaar. Er zijn afgelopen jaren verschillende alternatieven geweest, waarbij helaas telkens opnieuw moest worden geconstateerd dat de financiering van de plannen niet haalbaar was. Ook vanuit de gemeente zijn er diverse initiatieven genomen. ‘Het college is blij met het initiatief van dhr. Dijkman en dhr. Van Stiphout’, aldus burgemeester Luesink.

 

‘De plannen zien er veelbelovend uit en na toetsing van het bestemmingsplan kan en wil het college graag medewerking verlenen aan het realiseren van dit plan. Dit initiatief is voor Doesburg een geweldige aanwinst in de binnenstad en een positief geluid in moeilijke economische tijden. Dat is goed voor Doesburg’. We verwachten dat dit initiatief veel betekent voor Doesburg en de wijde regio.

 

Initiatiefnemers willen aan het gebouw een multifunctionele bestemming geven. Cultuur, ontspanning en ‘een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking’ staan hierbij centraal. Dit wordt gecombineerd met een restaurant en overnachtingsmogelijkheden. Zij overwegen daarnaast een bierbrouwerij, wijnopslag, een filmhuis en een biologische winkel te realiseren en te exploiteren in Het Arsenaal. Ook zal een dienstwoning in het monumentale pand worden ondergebracht.

 

Voor initiatiefnemers is het belangrijk om in dit stadium van voorbereiding de garantie te verkrijgen van de gemeente dat zij voorwaardelijk instemt met een gewijzigd gebruik van het Arsenaal. Hiermee kan een overtuigend ondernemersplan worden overgelegd en is er voldoende zekerheid dat de gewenste activiteiten ter plekke zijn/worden toegestaan. Initiatiefnemers informeren de direct omwonenden en belanghebbenden zorgvuldig over hun plannen. De volgende stap voor de initiatiefnemers is nu de verwerving van het pand.

 

Mano Dijkman is eigenaar van BSO De Dijk in Doesburg en werkte voorheen bij Primera in de stad. Van Stiphout is eigenaar van Bouwservice Van Stiphout uit de Boekholtstraat in Doesburg. Het plan is om in april 2014 de deuren te openen.

Arsenaal

22 reacties

 1. henk beijen

  Geweldig initiatief. Ik wens beide heren succes.

 2. Agnes Das

  Heel goed initiatief van deze twee mannen en ik weet zeker dat het prachtig gaat worden!

 3. Peter Taai

  Met deze 2 ondernemers moet dat goed komen.
  Mooi initiatief en een klasse aanwinst voor Doesburg.
  Dit kan de gemeente Doesburg niet weigeren lijkt me.

  Succes met deze enorme uitdaging!

 4. Hanneke Hoed

  Wat een positieve ontwikkeling:ik ben hier zo blij mee! Heel veel succes met de realisering van deze geweldige plannen,dit is wat Doesburg nodig heeft!

 5. Monique Dirven

  Ik ben heel erg blij dat het arsenaal over een paar maanden weer bruist. Het is zo’n prachtig gebouw en er is zoveel van te maken. Veel succes met de realisatie van jullie plannen!

 6. Appie van der Beek

  Heel veel succes met deze onderneming.

 7. Frans van der Krul

  Met alle ellende die Rutte 2 dagelijks over ons heen stort via de TV en andere media, zou een mens bijna een beetje kopschuw worden.
  Deze ondernemers uit Doesburg die verder willen komen en succesvol willen zijn, hebben het lef om hun kop boven het maaiveld uit te steken, deze dienen zeker door de gemeente worden ondersteund.
  Dit zijn ondernemers met durf en lef, en wens hen veel succes.

 8. Ellen Mulder

  Dit is een prachtige uitdaging, veel succes.

 9. Guido Steusel

  Dit is geweldig voor Doesburg, maar jammer voor Atelier Allegro.

  Met de mogelijke komst van de Melchers collectie hadden we al een aanbeveling gedaan om de kunstcollectie naar Doesburg te krijgen in het Arsenaal, maar de heer Melchers heeft uiteindelijk voor Gorssel gekozen.

  Madeleine Corbey van Atelier Allegro, geeft sinds 2010 beeldhouwlessen in het Arsenaal, maar daar zal mogelijk dan in de toekomst minder of geen ruimte meer voor zijn met al deze plannen, maar we zullen zien hoe eea zich ontwikkelt.

  Er zijn natuurlijk nog vele hobbels te gaan (de verwerving van het pand) maar met ieders medewerking zal dat vast rondkomen.

  Zoals elke eerste zondag is ook aanstaande zondag, 2 juni het pand weer open van 12:00-17:00 en deels te bekijken, verder staan er nog een aantal workshops gepland de komende weken, wellicht de laatste kans voor u om daar bij Atelier Allegro een workshop te volgen.

  We wachten even rustig de ontwikkeling van de plannen af, maar wensen de initiatiefnemers heel veel succes en zien uit naar een goede samenwerking.

  Atelier Allegro

 10. Mieke Wijnakker

  Mooie plannen voor een mooi gebouw. Ik juich het zeer toe dit initiatief van “eigen bodem”!

 11. Aernoudt Bottemanne

  Dat is goed nieuws voor Doesburg!

 12. Kees van Immerzeel

  Een heel positieve ontwikkeling voor Doesburg!

 13. Edwin Gieling

  Wat een geweldig idee en wat een lef van deze Doesburgers! Dit zijn plannen die goed zijn voor de Doeburgse middenstand in zware tijden.
  Eén advies, er zullen ongetwijfeld nog veel “hobbels” komen maar laat je vooral niet ontmoedigen.

  Veel succes!!!

 14. Peter Bakker

  Prachtig initiatief, heel mooie plannen en vooral veel lef dat deze heren tonen. Ik wens ze in ieder geval heel veel succes. Maar met z’n tweeën lukt dit dus niet want die tent moet ook draaien maand in maand uit en daar hebben zij zo veel mogelijk mensen in Doesburg en daarbuiten voor nodig. Ik zou willen zeggen aan al die Doesburgers die allerlei initiatieven mooi vinden en blij zijn dat er mensen zijn die iets moois willen neerzetten, steun deze initiatieven dan ook met daden. Ga naar de bierbrouwerij, koop hier biologische groente en drink er wat met vrienden. En ja, misschien mag je er ook wel naar de film in de toekomst, aan mij zal het niet liggen ik zie dat wel zitten. Nu die andere 11.499 Doesburgers nog.

  Tonnie en Mano veel succes en vooral veel doorzettingsvermogen toegewenst. En jullie weten het als ik kan helpen, graag.

 15. Diana Immerzeel

  Hoera! Eindelijk een biologische winkel in Doesburg. (Al die andere plannen zijn ook geweldig, natuurlijk!). Ik ga zeker kopen in de winkel en hopelijk kunnen we regelmatig het glas heffen; op de initiatiefnemers en op die andere Doesburgers (zie Peter Bakker) die er komen om dit voor Doesburg te behouden!. 🙂

  Heel veel succes mannen.

 16. Hemke de Weijs

  Mano en Tonnie, wat een briljant initiatief! Dat pand verdient de mooie bestemming die jullie hebben bedacht. Ik zie het helemaal voor me. Misschien is het ook een idee om er een werkplaats aan toe te voegen waar jong en oud zich creatief kunnen uitleven? Een zaterdagochtendimpressie medio 2014: Terwijl de volwassenen het weekend inluiden met een capuccino en de biologische boodschappen doen, kan de jeugd lekker fröbelen. Veel succes gewenst met jullie plannen!

 17. Wil Verlaan

  Mooi initiatief! En een spannende diversiteit van activiteiten. Ik volg met plezier het advies van Peter en word klant. Veel succes met deze Doesburgse onderneming.

 18. Office Design Projectinrichters

  Geweldig initiatief,goed voor Doesburg, wij jullie veel succes!

 19. Lucie Beekman

  Geweldig , elk initiatief van jonge ondernemers is welkom voor dit pand.En laat de was dan verzorgen door Was met Zorg van Werkstation Beinum.Philadelphia , dan zijn daar ook mensen met een beperking
  erg blij mee.

 20. Rene Bakker

  Enorme uitdaging voor 2 creatieve heren voor uitwerking van dit unieke en duurzame concept.
  Respect!

 21. Frans Schilderman

  Een prachtig plan,wordt het gebouw tenminste weer in de openbare ruimte gebruikt,succes heren.

  Gr. Frans

 22. tabina tuin

  hallo ik ben op zoek naar diana immerzeel die vroeger in de heul in rotterdam heeft gewerkt ivb met een reunie die we in maart volgend jaar gaan houden ik hoop dat ik een berichtje terug krijg met vriendelijke groet jeanette de bes tabina tuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑