Leerlingen van de groepen zeven en acht van alle basisscholen uit Doesburg doen mee met de Open Monumenten Klassendag. Hierbij gaan de kinderen op excursie naar een monument in hun eigen woonplaats. Vier jaar geleden heeft de landelijke organisatie van de Open Monumentendag dit initiatief opgezet om zo de jeugd meer bij monumenten te betrekken.

 

Op vrijdag 13 september, de dag voor de Landelijke Open Monumentendag, gaan de leerlingen naar een door hun school gekozen monument. Op school hebben de leerlingen met hun docent al een voorbereidende lesbrief met een video over hun soort monument behandeld.

 

Op de dag zelf bezoeken zij het monument dat gekozen is. Ze krijgen daar een korte uitleg door een deskundige en gaan dan met een Speurformulier, het ‘Monumensje’, op onderzoek uit in dat monument. Een actieve manier om kennis te maken met monumentaal erfgoed waar de stad Doesburg zo rijk aan is.

 

Dit jaar gaan de kinderen naar het Stadhuis, de Martinikerk en de Martinitoren, de Waag, de Algemene Begraafplaats, het Mosterdmuseum, de Ambachtelijke drukkerij en naar de Hoge Linie, de Verdedigingswal, ontworpen door Menno van Coehoorn.