De eerste Doesburgse ondernemersbeurs vindt plaats op zaterdag 14 mei. Dan presenteren kleine bedrijven en met name zelfstandig professionals uit Doesburg en directe omgeving zich aan het grote publiek. Volgens de bedenkers van de beurs, Jan Strating (op de foto links) van JRS Bedrijfssupport en Interim Management en Casper Bakker (op de foto rechts) van Logict, beschikt Doesburg over een groot aantal veelal weinig zichtbare zp’ers, die samen een sterke economische vuist kunnen maken. Een gesprek met de bedenkers achter de beurs.


De ondernemersbeurs opent haar deuren voor het publiek om 10.00 u in het Gasthuis du Soleil aan de Gasthuisstraat en om 11.00 u verricht burgemeester Kees Luesink de officiële opening. Daarmee is de eerste Doesburgse ondernemersbeurs een feit. Voor Strating en Bakker een spannende dag, al is het vooral de leuke sfeer van de maandelijkse Open Coffee bijeenkomst die ze verwachten aan te treffen.


Spin off
De Doesburgse Ondernemersbeurs is als het ware een spin off van de maandelijkse informele netwerkbijeenkomst Open Coffee Doesburg in Gasthuis du Soleil. Bakker: ‘Zo’n 80 procent van de bezoekers van Open Coffee Doesburg is zp’er. We kregen wel eens de vraag of ze iets mochten presenteren. Maar daar is Open Coffee niet voor bedoeld. Omdat de vraag aanbleef, hadden we een geldig excuus om een heuse ondernemersbeurs te gaan houden’.


Zaterdag 14 mei presenteren 27 bedrijven zich aan het publiek. Het gaat veelal om zelfstandig professionals, of om kleine bedrijven met slechts een enkele medewerker. De line up is uitermate divers en staat symbool voor het groot aantal zp’ers dat in Doesburg actief is. Veelal niet zichtbaar voor het grote publiek vanwege het ontbreken van een kantoor.


Strating: ‘In Doesburg is al een DOV, een SID, een ZON en andere ondernemersnetwerken. Maar er was nog geen eigen platform voor kleine ondernemers. Daarom zijn we ruim een jaar geleden Open Coffee Doesburg gestart. Van daaruit is deze beurs weer ontstaan. Veel bezoekers van de beurs zullen verrast worden door de verscheidenheid aan bedrijven die ze tegenkomen.’


Bakker vult aan: ‘Er zit in Doesburg veel ondernemerskwaliteit. Alleen zien mensen dat vaak niet. We willen met deze beurs aantonen dat je niet altijd maar als een soort van automatisme de brug over moet richting Dieren of Arnhem, of altijd maar Google raadplegen. Nee, in Doesburg zit veel kwaliteit waar zowel ondernemers als particulieren van kunnen profiteren’.


De eerste ondernemersbeurs is Doesburg is er vooral een van ontdekken wat het is en wat het oplevert. Bakker en Strating hebben dan ook geen target qua bezoekersaantal. Vierhonderd beursboekjes met daarin onder andere het programma liggen klaar voor de bezoekers. Zijn ze op, dan zijn Bakker en Strating tevreden. ‘Zo niet, dan hebben we evengoed een leuke en inspirerende dag gehad. Want alleen al deze zp’ers bij elkaar krijgen is belangrijk’.


Laptop
Ook wat betreft de aankleding van de standruimte hangt een vrolijk vraagteken boven het hoofd van Strating en Bakker. ‘De ruimte is voor elke deelnemer vrij in te vullen, maar het is geen open kampioenschap Doesburgse stands bouwen. We adviseren om een tafel te gebruiken voor een laptop of stellage. Het onverwachte hoort bij de try out, die deze beurs is’.


Waar willen Strating en Bakker naartoe met de ondernemersbeurs? Bakker: ‘Als het een succes wordt, dan is het voornemen om dit jaarlijks te doen. We hebben altijd gezegd dat we naast de reguliere Open Coffee bijeenkomsten drie extra activiteiten willen doen. Dat is de nieuwjaarsborrel, de zomerbarbecue en nu dus de beurs. Dit past dus prima in onze planning.


Strating en Bakker hopen onder meer dat hun beurs deuren opent bij andere organisaties. Strating: ‘Aan ondernemerszin is in Doesburg geen gebrek. Dat is positief. Maar we zijn geen bruisende ondernemersstad. Misschien dat zo’n beurs daar onderdeel van uit kan maken.


Samenwerking
Bakker vult aan: ‘In Doesburg heb je veel oude ondernemers, die als ondernemer zijn geboren. En je hebt nu een hele reeks aan starters de afgelopen drie jaar. Het duurt wel even voordat iedereen elkaar kent en vindt. Deze beurs kan een prima brug slaan tussen die twee ondernemersgroepen. Verder kan de beurs een opmaat zijn voor meer samenwerking met de DOV en SID.’


Zaterdag 14 mei gaat de deur van het Gasthuis du Soleil om 10.00 uur open. Een uurtje later wordt de officiële opening verricht door burgemeester Luesink. De eerste Doesburgse Ondernemersbeurs duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie is ook te vinden op de website www.doesburgonderneemt.nl.