In de pas gerenoveerde Gasthuiskerk in Doesburg wordt op eerste Pinksterdag een uitvoering gegeven van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. De Doesburgse pianisten Zwaan Stam en Eric Langedijk zullen dit muziekstuk quatremains uitvoeren. De opbrengst is geheel voor Vakantiezorgvilla De Gouden Zon, die vakanties organiseert voor gezinnen met een ernstig ziek kind.

 

Het concert is van 15.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om gezellig wat te drinken. De entree is een vrije gift voor de vakantiezorgvilla. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Reserveren wordt daarom aanbevolen en kan via e-mailadres edm.wolf@telfort.nl.

 

Zwaan Stam en Eric Langedijk speelden de Canto Ostinato op verschillende locaties door het hele land. Hun uitvoering roept een ongekende sfeer op, de reacties zijn zonder uitzondering lovend: ‘Een van de prachtigste uitvoeringen ooit’, ‘Een geweldige performance’, ‘Een indrukwekkende en transformerende ervaring’. ‘Het bijwonen van de Canto is een intense gebeurtenis voor hart en ziel’.

 

De naam van componist Simeon ten Holt is inmiddels synoniem met zijn compositie Canto Ostinato, een werk dat niet meer uit het Nederlandse muziekleven is weg te denken. Hij schreef het stuk tussen 1976 en 1979. Volgens Ten Holt is een uitvoering van de Canto meer een ritueel dan een concert. Elke uitvoering is dan ook uniek, omdat de componist in Canto Ostinato de musici veel vrijheden en keuzes laat. Het sensitieve samenspel van Stam en Langedijk geeft deze Canto een ontroerende schoonheid.
Zwaan Stam studeerde piano aan het conservatorium in Arnhem bij Janine Dispa van Mever. Zij studeerde af in 1990. Eric studeerde eveneens aan het Arnhems conservatorium bij Janine Dispa van Mever en Arthur Hartong. In 1992 studeerde hij af.

 

Het concert wordt gesponsord door Zwaan Stam en Eric Langedijk, die geheel belangeloos optreden; De Gestichten van Weldadigheid te Doesburg, die gratis de kerk en faciliteiten ter beschikking stellen; Ontwerpbureau Mooir die gratis de mooie poster heeft gemaakt en Hami Drukkers, die de posters en flyers gratis heeft gedrukt. Hierdoor komen alle giften geheel ten goede aan de ernstig zieke kinderen, hun broertjes en zusjes en ouders.