Podium Acanthus in de Koepoortstrat 20 is vrijdagavond 26 april het toneel van een bijzonder concert. Twee pianistes, Aafje van Gemert en Ariadne Philine, treden dan op met een verrassend programma waarin zij zowel solist als pianoduo zijn.

Voor de pauze brengt Aafje van Gemert het 10-delige werk ‘Op een overwoekerd pad’ van Leoš Janáček ten gehore. In deze 10 delen richt Janáček een muzikaal monument op voor zijn overleden dochter en ook voor zijn voorbije jeugd in Moravië.

De delen van dit werk klinken nu eens lyrisch, dan weer hoekig. Soms hebben ze een warme herinnering en soms drukken ze een bitter verlies uit. De titels van de delen van ‘Op een overwoekerd pad’ spreken voor zich. Bijvoorbeeld ‘Als een weggewaaid blad’, ‘Woorden schieten tekort!’ en ‘In tranen’.

Geïnspireerd door dit prachtige werk van Janáček speelt Ariadne Philine aansluitend een improvisatie als antwoord op deze muzikale brieven. Zij voelt zich verwant aan het improvisatorische karakter van dit werk, alsook de moderne muzikale taal, de poëzie en de directheid van de titels. Ariadne weet in haar spel eigen wereld te scheppen, waarin de beelden van Janáček nog doorschemeren.

Na de pauze klinkt ook muziek die je haast nooit te horen krijgt. Beide pianistes spelen quatre-mains transcripties van J.S. Bach. Deze zijn door de Hongaarse componist György Kurtág gecomponeerd. Kurtág heeft een groot aantal werken van Bach bewerkt voor piano solo of voor piano 4-handig. Een keuze uit die bewerkingen zullen Aafje en Ariadne samen voor piano 4-handig ten gehore brengen.

Het concert van 26 april begint om 20.00 uur en is een mooie afsluiting van de zeven avondconcerten die dit seizoen bij Podium Acanthus klonken. Een toegangskaart kost 17,50 euro per persoon en kan worden gereserveerd via podium@acanthus.demon.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.