Blog: Action in Doesburg, standpunt van de PvdA

Wel of geen Action in Doesburg. Het houdt de gemoederen bezig. De PvdA Doesburg stuurde vandaag een ingezonden brief naar de redactie van DoesburgDirect.nl. PvdA’er Yvonne Irving blogt over waarom in de ogen van haar partij Action in de inmiddels veelbesproken exercitieloods moet komen.


Vanaf het moment dat wij te horen kregen dat de Action zich wilde vestigen in de exercitieloods, waren wij zeer enthousiast. De Action had al een verzoek neergelegd bij BenW maar daar (nog) geen positief antwoord op gehad. De makelaar die voor Action een pand zocht besloot zich rechtstreeks te richten tot de raad. Met succes!


In de VROM vergadering van april werd door alle partijen het verzoek gedaan aan BenW om deze mogelijkheid te bekijken, met een positief advies. De locatie (exercitieloods) speelde voor alle partijen geen rol omdat men ervan overtuigd was dat de Action zich alleen in dit pand kan vestigen. De binnenstad van Doesburg biedt geen mogelijkheden tot vestigen van een winkel van dit formaat!


De Action wil dat in Doesburg de grootste vestiging van Nederland komt! De PvdA vindt dit een uitgelezen kans voor Doesburg om economisch te groeien. Een winkel van dit formaat zal veel mensen uit de omgeving naar Doesburg trekken en zal niet onbelangrijk voor werkgelegenheid zorgen.


Het college heeft lang gewacht met een antwoord. Pas in de VROM vergadering van 15 juni kregen we uitleg van wethouder Bouwman (SP). Een week ervoor was de pers al geïnformeerd! Uren voordat de raad het bericht kreeg dat BenW niet van plan waren de Action toe te laten in  de exercitieloods. Geen fraaie gang van zaken mede gezien de gehele raad voor het vestigen van de Action in de exercitieloods was.


BenW is bang dat het oneerlijke concurrentie zal veroorzaken omdat het buiten het kernwinkel gebied (5 minuten lopen!) zal liggen. Een Action in de binnenstad is geen concurrentie maar op 5 minuten lopen van de binnenstad is er wel concurrentie volgens BenW. Met klem wordt benadrukt dat de middenstand (DOV) niet tegen een Action is maar dat ook zij geen oneerlijke concurrentie willen buiten het kernwinkel gebied.


Dit klinkt ons te gemakkelijk in de oren. Immers weten we allen dat plaatsing van een bedrijf van dusdanige omvang in het winkelkerngebied simpelweg niet mogelijk is. Dan is het wel erg makkelijk dit roepen. Wat men wel wil is een kleine Action in de binnenstad. De PvdA kan zich daar wel in vinden, maar is erg bezorgd dat indien een grote Action geen doorgang vindt deze elders in de omgeving geplaatst zal worden. Denk aan Dieren. Zevenaar heeft ook al een Action en dan zal er in Doesburg overkill plaats vinden. Je hoeft geen geleerde te zijn om dat te bedenken. Doesburg loopt dan de Action misschien mis!


Daarom heeft de PvdA samen met VVD een ‘zinnige motie’ ingediend op 30 juni, met het verzoek aan BenW om eenmalig een uitzondering te maken dat indien de Action een verzoek tot plaatsing in de exercitieloods doet er een wijziging in het bestemmingsplan wordt gemaakt. De stemming was 7 tegen 7. De heer Sahin van de SP was niet aanwezig.


Dit betekent dat de volgende raadsvergadering opnieuw wordt gestemd zonder discussie vooraf. Het slagen van deze motie is in handen van de nee stemmers  Stadspartij, Groen links,  D66 en SP. Wie gaat er alsnog om?


De Stadspartij die verdeeld is over deze kwestie of toch de SP die in eerste instantie helemaal voor was? Op hun site staat nog steeds dat men plaatsing in de exercitieloods geen probleem vindt. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de SP achterban net als onze achterban heel graag een grote vestiging van Action naar Doesburg ziet komen. Wij gaan daar in ieder geval wel voor!


Namens de fractie van de PvdA
Yvonne Irving

10 reacties

 1. Doesburger

  De burgers van Doesburg willen een Action in hun stad. Laat het anders met een referendum beslissen of de Action in de exercitieloods moet komen.

  Waarom zetten de tegenstemmers zichzelf niet over de vooroordelen van een Action in de exercitieloods. Het onderzoek dat uitgevoerd was hoeft niks te betekenen. Het kan totaal anders uitpakken in de praktijk als de Action zich gevestigd heeft in de exercitieloods.

  Laat de Action gewoon komen en mocht het binnen 1 jaar echt slecht uitpakken, dan kan er altijd nog naar een andere plek gekeken worden.

  Gun de Doesburgers hun Action winkel!!

 2. Arthur

  Ook de oppositie is verdeeld.
  Groenlinks stemt tegen.

 3. Frans

  VVD en PvdA weten donders goed dat het helemaal niet kan Action in de Exercitieloods,Geereking ziet denk ik weer € aanzich voorbij gaan,zaken hé.En Action moet gewoon in de binnenstad.

 4. Ellen Mulder-Metselaar

  @frans: Hoezo niet, omdat het college het niet wil? En waar in de binnenstad dan wel precies? Of weet u iets wat de oppositie niet weet? Dat er bezwaren komen bij vestiging aan de Ubbinkweg is inderdaad mogelijk. Echter een meubelzaak of watersportartikelenzaak mag wel (bv ikea is ook een meubelzaak…) Kortom het is niet zo simpel als het college het doet voorkomen.

 5. Aernoudt Bottemanne

  Is er eigenlijk bekend waarom Action zich juist in dit pand wil vestigen ipv bijvoorbeeld in Dieren? Lijkt mij niet onbelangrijke informatie voor de besluitvorming.

  Gezien de gewenste winkel omvang, lag de reactie (niet in de binnenstad willen vestigen) wel voor de hand eerlijk gezegd. De keuze is dan: werkgelegenheid & winkel aanbod in Doesburg of niet. Die keuze lijkt mij niet erg moeilijk…

 6. Willem

  Woon nog niet zo lang in Doesburg, maar ik ben, mede na het lezen van de stukken omtrent de Action, er van verzekerd de juiste keuze te hebben gemaakt.

  Is iets anders te concluderen, gezien het feit dat blijkbaar B&W, politieke partijen en het DOV zich de luxe, tijd, energie en geld kunnen veroorloven om zich op deze wijze met dit onderwerp bezig te houden?
  Doesburg kan niet anders dan een economisch zeer welvarende, efficiënt bestuurde en innovatieve gemeente zijn.

  Ik hoop dat dit nog lang zo mag blijven en dat Doesburg, in de aanpak van gelijksoortige zaken, een lichtend voorbeeld mag blijven zijn.

 7. Doesburger

  @Frans

  Waar een wil is,is een weg!

  Ik denk dat de ondernemers (lees: concurrenten v/d Action) in de binnenstad hun hart vasthouden voor een Action. Zij hebben een flinke vinger in de pap bij de besluitvorming is mijn mening. Anders zou het helemaal niet zo’n probleem zijn geweest. Ik denk dat het alleen maar beter is als er een Action komt. De prijzen zullen iig dalen en de prijs/kwaliteit verhouding zal alleen maar verbeteren in Doesburg. De Doesburger zal er alleen maar baar bij hebben.

 8. Doesburger

  * baar= baat

 9. VCA

  In Rotterdam zijn er een aantal actions.Ze krijgen echt veel klanten. Ik hoop voor jullie dat er een bij jullie komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑