“Voor elck wat wils”, dat is één van de opdrachten voor Doesburg777. Er wordt van ons verwacht dat we evenementen organiseren die verschillend zijn van karakter en die anders zijn dan de bestaande activiteiten in Doesburg. Het moet interessant zijn voor verschillende soorten inwoners. Dat is een lastige opdracht, maar terugkijkend was de variatie aan activiteiten tamelijk groot.

 

We hebben evenementen gehad voor muziekliefhebbers, van klassiek tot jazz en popmuziek. Zelfs rappers kwamen aan bod. De filmliefhebbers en de sportliefhebbers inclusief de denksport zijn ruimschoots aan hun trekken gekomen. Voor de smulpapen onder ons waren er verschillende projecten. En ouderen en zelfs ook motorliefhebbers konden genieten van bijzondere activiteiten.

 

In de maand mei werd er gesport in de hele stad, gebridget in de Gasthuiskerk en massaal op straat ontbeten. Ikzelf heb deelgenomen en genoten van de Ubbink City Challenge. (bridgen kan ik niet en tijdens het straatontbijt was ik aan het fietsen in Spanje)

 

Tijdens de City Challenge was het prachtig weer. Ik was ingedeeld bij het kanovaren op de “eendjes vijver.” Een prachtige klus op zo’n mooie dag. Iedere toeschouwer hoopte op een omslaande kano, maar dat gebeurde (helaas?) niet. De gemiddelde Doesburger heeft een goed gevoel voor balans, hoewel sommige teams bloedfanatiek waren. Het aardige van dit evenement was ook dat je een andere kant leerde kennen van sommige deelnemers. “O, kan de kapper ook kanovaren?”

 

Wat het ontdekken van onbekende talenten van stadgenoten betreft gaan we een boeiende tijd tegemoet. In het kader van Expeditie Doesburg777 wordt al hard gerepeteerd om die talenten in september publiekelijk te laten zien. Meer dan 200 acteurs, musici, dansers en zangers gaan op 18 locaties verspreid over de stad optreden. Zes avonden lang. Een grote creatieve en logistiek ingewikkelde operatie die in de ervaren handen is van muziektheater De Plaats.

 

Maar eerst een groot evenement voor de watersporters onder ons: Het Hanze Waterkantfestival op 10, 11 en 12 juli. Als het weer een beetje meewerkt dan komt het 14e eeuwse Koggeschip zeilend de rivier afzakken, begeleid door andere oud-Hollandse schepen en de leden van de Doesburgse watersportvereniging. Ik verheug me erop!

 

En u ziet het: Er is “Voor elck wat wils”.

 

Jan van Amstel, voorzitter Doesburg 777