Blog: Een stralende Koninginnedag 2011 in Doesburg

Het bestuur van Doesburg en Oranje kijkt terug op een bijzonder geslaagde Koninginnedag. Niet in de laatste plaat door het fraaie, zonnige weer. Bestuurslid Han Snijders kijkt in een zelf geschreven verslag nog een keer terug op een geslaagde feestdag. Een blogpost van Han Snijders.


‘Onder een strak blauwe hemel begon ’s morgens vroeg de viering van Koninginnedag in Doesburg met het blazen van de reveille vanaf de trans van de Martinitoren. In korte tijd vulde de Markt zich met kinderen, ouders, grootouders en anderen en om 9 uur precies gingen op het teken van de brandweer zo’n 1.500 oranje ballonnen de lucht in.


Op de Markt werd daarna druk gebruik gemaakt van de spelletjes, schminken, stormbaan en springkussens en ook bij de draaimolen op de Voormarkt heerste een gezellige drukte. Intussen kwamen velen bij de Oranjekraam een fietsroute halen en trokken muziekkorpsen door de wijken van Doesburg. Bello begon aan zijn eerste rondjes door de stad en bij de Hessegracht werd het eerste schot gelost van het vogelschieten.


In een overvolle Anthoniuskapel werd genoten van het prachtige koffieconcert door het O.G.O. en in het Stadhuis liepen de eerste bezoekers binnen bij de postzegeltentoonstelling van De Globe en werden de eerste partijtjes schaak gespeeld. Een gezellige drukte in de stad onder een stralend oranjezonnetje.


Later op de dag, volle terrassen en overal muziek op de podia en in de straten. Om de optocht, vooraf gegaan door het Muziekcorps der Voormalige Schutterij, gevolgd door de schutterskoning, vendeliers van schutterij Oranje en de kinderen met hun feestelijk versierde fietsen.


Een lange stoet oldtimers en historische motoren sluit de optocht die moeite heeft om door de drukte de Koepoortstraat te bereiken. Onder het oog van een groot publiek reikte burgemeester Luesink de prijzen voor de mooist versierde fietsen uit en huldigde daarna de schutterskoning. Veel belangstelling was er daarna voor de oude voertuigen die ter bezichtiging in de Koepoortstraat stonden opgesteld.


Musea werden druk bezocht en grote groepen maakten van de gelegenheid gebruik de Martinitoren te beklimmen. Dweilorkesten en bandjes hielden de sfeer er de hele middag goed in en de horeca met z’n terrassen deed goede zaken.


Gedurende de hele dag was de organiserende vereniging Doesburg en Oranje op de Markt aanwezig met een informatiekraam en tot grote vreugde van het bestuur kwam een aantal bezoekers zich daar opgeven als lid van D&O omdat ook zij van mening zijn dat Koniginnedag ook in de toekomst voor Doesburg behouden moet blijven.


Tegen de avond werd het langzamerhand wat rustiger in de stad en om zeven uur bliezen hoornblazers de taptoe vanaf de trans van de toren en konden we terugkijken op een bijzonder geslaagde Koninginnedag.’


Han Snijders

3 reacties

 1. Hanny

  Zo is het helemaal.
  En straks weer beginnen voor het volgende jaar maar nu eerst even bijkomen.

 2. miranda

  heb je helemaal gelijk in hanny was een mooie dag,
  en straks weer verder voor volgend jaar

 3. Schutterij

  7 rondes geschoten, ook dat is historisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑